桌球撚討論區

85 回覆
5 Like 0 Dislike
如果對手打唔到obj ball 係咪可以無限要求佢重打博佢狂扣分(定係我狂加分)or仲有咩選擇

係你狂加分加到你超分就得foul冇miss,唔可以重擺
如果佢留低機會你咪可以揀自己打

好似唔使超分,但球證覺得你已經盡左力救都會剩係foul無miss?

係 有啲好難救嘅波而你差少少就救到嘅話,球證都可以剩係call foul
不過唔係咁多球證敢call不過可能都唔想濫用啩,始終好似變相懲罰safety打得好嘅球手
窮撚冇錢練波可以點
如果對手打唔到obj ball 係咪可以無限要求佢重打博佢狂扣分(定係我狂加分)or仲有咩選擇

好似唔使超分,但球證覺得你已經盡左力救都會剩係foul無miss?

係 有啲好難救嘅波而你差少少就救到嘅話,球證都可以剩係call foul
不過唔係咁多球證敢call不過可能都唔想濫用啩,始終好似變相懲罰safety打得好嘅球手

新手督波好多時都係輸心態同經驗。先唔講準繩度 因為呢啲係需要年月練波浸返黎。最首要係要改善自己毛病。唔好下下搏打入高難度既波 因為當你經常唔入 你個人就會愈打愈躁愈頹 適當時候要打safe 迫對手出錯漏機會俾你。當你打順左 你就會開始知道入線位 力度 。有時要諗下一步點校colour ball ,唔好入完紅波就冇顔色波食 打波要冷靜 唔好躁 控制好高 低cue 就已經容易打嬴當桌球玩下既朋友。寧願悶住咁打 總好過過癮地漏chance俾對手。桌球好講耐性同腦力 多d睇片都有幫助。

利申:high break 60幾左右,有時靠safe磨贏實力高幾班對手

有時簡單波 唔入 個人就冇晒信心

easyshot 唔入 好多時係姿勢唔啱 出cue偏左 或者用力太猛。打桌球唔洗下下大力 愈大力就愈偏
落低cue 啱角度 普通力度已經扯好遠,打多d自己會有信心 慢慢黎
想學打
一條友去鳩打怕比人恥笑

唔會啦
去得多就見到好多一支公打

利申 經常自己練波
初哥留名

巴打 做乜唔小心輸左羅拔臣呀?

趕住老蘭

老蘭 d女女爭住比我屌
btw玩左幾個月最多都係試過1q入4粒波
如果1q篤入k一兩個紅波點計
我想問
如果新手自己練波 應該點樣起手?

我見有啲人話練左中袋 尾袋直線先
又有見過話 袋面剩係放colour波 之後試下清哂啲colour波
如果1q篤入k一兩個紅波點計

計2分然後打 colour ball
然後又打番紅波

原來有分淨係foul 同埋foul and miss
請問有咩分別

請問有咩分別

Foul是咪扣分 miss就加對手分

請問有咩分別

Foul是咪扣分 miss就加對手分

桌球只有加分無扣分,foul&miss係對手可以要求重擺要你再救過,foul就唔得
新手想問下啲規則
點解對手打唔到白波 之後你可以連續打2粒color波既?

你講嘅情況應該係free ball
應該係對手打唔到object ball,而個白波位置唔能夠打到object ball左右一個波位,咁就有free ball
你可以打一個colour當紅波,之後再打colour

有例外case 之前637講過

桌球例仲係太多灰色地帶

呢個唔係steve davis呢D老前輩無野做 無聊去逐條球例睇都唔會有人知

所以都係講返基本大家知既就算啦
有無人有興趣開個新手gp一齊玩

有,你開我入

有,你開我入

想用tg定wtsapp

有,你開我入

想用tg定wtsapp

tg

有,你開我入

想用tg定wtsapp

tg

留你果個比我 要兩個先開到gp

有,你開我入

想用tg定wtsapp

tg

玩左冇耐 有興趣討論

有,你開我入

想用tg定wtsapp

tg

玩左冇耐 有興趣討論

oreoreo

新手group約操波
通常大家係邊到篤開,有冇平波樓介紹
通常大家係邊到篤開,有冇平波樓介紹

最平應該係金雞

新手group約操波

冇人入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞