電源插頭黎講,最唔安全同最易插錯窿既.............

336 回覆
7 Like 224 Dislike
中間有隻腳插番出嚟
或者圓筒外邊果2塊金屬就係水線

有double insulated果d就舊式2腳(六角形)
其實係睇件產品安全規格上係唔係屬於double insulation
詳細請睇IEC 60335-1
唔好亂答
有雙重絕緣就唔洗地
依個上下扣咪水線 果個扣做乜一樣野
一樣有安全鎖 有d仲癲到要成個再擰90度先入到
唔講三腳上八下八的話
兩腳八字就固定到火線中線
唔會好似美日式咁會倒轉
美日式要用粗幼腳固定火線中線
但實際上有分粗幼腳嘅插頭,好似唔多見
但係家居佈置設計黎講,最難搞係佢,D生產商設計D插頭條電源線方向唔係個個一樣,有D係水線方向都有,舉例拖板黎講,有D商家插頭設計大到頂住旁邊插唔到,犧牲左個插口位......當一個拖板插上三四個電源,果種外觀係最臃腫!
唔係個個EU國家都有中間嗰碌
Lm
係, 但係double insulation電器都可以係220V 10A電器, 唔係樓上所講既低電壓小家電
用膠飲筒套住把鎖絕緣
再用另一個插頭,飛兩條線出嚟,用鱷魚夾夾落遊戲機插頭

然後就燒咗間屋
香港以前都有印度果種圓頭三腳
唔知幾時開始轉晒做平頭
係中間果碌就有外面個扣
真係扁晒純2腳個d係雙絕緣 等於香港d膠腳
電學嚟講
220V/380V已經叫低壓
50VAC/120VDC叫特低壓
我見到火花
不過大細圓腳家電,仍然符合現時香港法例要求
最奇怪係日本呢啲咁講究嘅國家
咁垃圾嘅兩腳插竟然用咗咁多年
啱, 所以250V電壓或以下既家用電器產品既國際安全規格係IEC 60335
當中都包特低電壓家電有乜安規要求
舊樓整好晒 無事無幹邊個俾錢換
好似公司d winxp咁
其實真係幾實淨
圓型同長條六角形都係成個隊哂入去
日本個隻插上去勁鬆
早排去日本旅行插個個叉電器都“the”落黎
Apple 啲兩腳火牛,兩隻腳可以啪埋收好,好易收納拎出街,再望下自己個英式頭火牛,大大舊,三尖八角,都唔知點放入袋咁,就好羨慕人哋
不過安全都係有代價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞