電源插頭黎講,最唔安全同最易插錯窿既.............

336 回覆
7 Like 224 Dislike
澳洲實際上大部分電器都係2腳 \ / 無撚左上面嗰碌
eu有ground,響外面
好多國家都係咁
上面都話美國係圓+兩腳
實際多數兩腳
好似得英式先一定三腳(有啲膠腳)
我見兩腳嗰啲 有啲兩隻腳尖各有一個小圓窿 有啲又冇 但兩種都插到有電 到底有咩唔同?
人地咪講左卜月囉
試乜撚野支那話姐
笑死
因為果樣電器就係無地線
如果你認真睇下,你屋企應該一半以上既電器果條電線都係無地線的。。
EU 兩腳 但係個插座會有條野突出黎 應該係ground黎
中間隻腳/2邊個扣
亦有好多係真2腳因為double insulated 唔需要earth都夠安全
但兩腳8字好似唔係插頭制式黎
中國制式大3腳16a,同細3腳 同埋圓腳扁腳呢4種
英式插頭仲有嗰好處
每個插頭入面有一條Fuse保護
最大就得13A,因應唔同loading嘅嘢,所需要線材嘅粗度,可以在向下更換fuse
當出現Overload/short circuit嘅情況下,都以熔斷插頭入面嘅Fuse優先,儘可能避免影響上游電路,以及避免電線承載嘅電流量超出線材能承受嘅範圍
電線載流量超出自身負荷,會引致發熱並有機會引發火燭
yes,可以咁睇 1947年先有type g 插頭同年印度啱啱獨立
兩腳勁易整到出嚟 搵隻手掃一掃條線已經鬆
兩腳勁易整到出嚟 搵隻手掃一掃條線已經鬆
係啦 我都想問
明明之前喺支那骨場 都係帶個兩腳扁插去叉電
有窿嘅話冇咁易鬆
個socket 入面有嘢卡住佢
英式比較多fuse,玩音響既人會比較介意。
算啦呢到無電氣佬 講都唔明 低壓特低壓都未識分
玩音響嗰啲真係……
由供電到入屋,經大制再分線,中間經過咗咁多嘢
多兩條 fuse 就覺得影響到電源,搞壞佢部機啲聲
其實叫水線定地線
以前地線因為會駁去水管 經水管走 所以叫水線
另有電氣佬稱地線為火線
地線你啱。
水線係同火線做對流
以前金屬稀有又貴
你加條地線都係要用銅
國家高速發展會用多好多野
地 水一樣
你講果條叫青 N 或者中性線(未聽過做咩野會咁叫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞