外媒指 iPhone 15 Pro Max 最貴或索價2.3萬 比上代 Pro Max 貴 48%

69 回覆
5 Like 31 Dislike
有消息指出,今年 Apple 所發佈的 iPhone 15 最高階版本(未知名字會否是 iPhone 15 Pro Max,或叫 iPhone 15 Ultra),售價將會達到為 2 萬元人民幣(約港幣 2.3 萬元),比目前機種貴48%。

在中國大陸市場已開始傳聞「頂規 iPhone 15 Pro Max 預計售價人民幣 2 萬元」。據報 iPhone 15 Pro和iPhone 15 Pro Max將搭載比以往更多的專屬功能,甚至會把內置容量擴充到 2TB 或以上,Apple 會將新機進一步提升售價。

外媒指,令到頂級旗艦手機賣到 2 萬元人民幣的原因,包括全球面對通貨膨漲問題,各種零件製造成本上漲。而且下一代 A17 Bionic 處理器需要在 TSMC 台積電的 N3E 工藝上進行,是一個令成本大幅上漲的原因。傳言 Apple 將在 Pro 機款上推出全球最薄的邊框,厚度僅為 0.06 吋,成功將此設計製成實際產品也需要一定成本。同時 Apple 有可能為新機加入潛望式變焦鏡頭,這據稱這是 iPhone 15 Pro Max 的專屬功能。
身份象徵,炒得更癲
Titanium
越貴越好
貴係我既缺點

不過我照買兩部去炒
真係可以打爆1tb咩
真係咁誇買iCloud唔是仲好咩
講緊2TB 價錢
今年好似開埋8K拍片
ProRes RAW 4K一分鍾都12GB 8K一分鐘最起碼24GB
2TB都係未夠拍個半鐘片
又有一堆合法學生妹拋售個閪換iPhone
痴線
冇乜用8k拍片唔知米貴
Iphone14垃圾到咁 完全俾Samsung部23ultra屌打
15再唧牙膏應該可以收皮轉會
iPhone 6
iPhone X
iPhone 12
iPhone 15???
次次轉完款都出事
明明呢期Samsung 已經好吸引, 佢仲要開貴咁多
貴咪唔買

等多代出買返上一代

個框幾堅個mon 爛左又係要拎去整

個機價都咁高個apple care+ 都唔會平得去邊
而家仲有炒iphone呢支歌仔架咩
上年九月開賣第一日
大機一部執3000
加咁少係咪睇唔起尊貴的果粉
最好就3萬蚊部電話

今期真係交智商稅
Yes
起碼炒一倍
2皮炒上4皮
連仔fg一個月都50k
呢部仲少過連仔一個月,未名身份象徵

我認為apple要再努力,下一代售價要5皮以上
Angela走得太前
幾錢都有柒頭皮會買
8k
算啦又係呢啲gimmick 野食多你幾千銀
唔係話你將來冇用
但而家係多少少野貴幾千仲要拍到出嚟柒過1080
咁拍出嚟為乜
因為an機8k咗幾年, 依家技術成熟咗
我唔係用apple
除左個島之外 14 pro 有乜唔ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞