一人幾部你用過最滿意/最唔滿意嘅智能手機/平板電腦

34 回覆
2 Like 3 Dislike
拋磚先

最滿意手機:
1。Nexus one:情意結,第一部買的smart phone,粒波提示色又正,又睇到flash。
2。Samsung Galaxy note 2:mon大,又唔算lag,支筆好用。
3。Rog Phone 2:用咗就黎4年,完全未lag過,順到新買咁,舊核電又勁,冇得換電都冇問題。
4。Rog Phone 6:剛買冇耐,感覺一樣良好,一樣順一樣核電,65w叉都好快。

最唔滿意手機:
1。Samsung Galaxy S1:Lag9k,刷咩rom都係疾,好彩S2救返個朵。
2。LG G3:疾,2k mon 好快用哂舊廢電,好彩果陣仲興換電。
3。LG v10:玩玩下pkmon燒底板,從此決定永不錄用LG。

最滿意平板:
1。Surface Pro 4:玩wow竟然流暢,工作文書超方便,係舊電麻麻地。
2。iPad (第9代):順,核電,俾小朋友用黎學習係一流。

最唔滿意平板:
Android全部中低階機,雖然冇真係用過哂,但心知肚明都係lag到爆,由其是mkt果堆,疾到咁仲好意思拎出黎賣。

清們呢?
Sony Xperia S
機黃
surface pro 7+ 自己換1tb hd 正

人生第一部電話, 當時番學好威.
最伏:
Xperia s
連三大天王制個觸控都勁差
用咗幾日即刻放咗
最滿意 :

palm treo650 當年核電
sony xperia z ultra 大電話, 核電
motorola startac 型靚正
華為早年x1
blackberry passport
iphone 5s
iphone 12 pro max
samsung galaxy fold 2

最唔滿意:
早年hp pda
thinkpad tablet
samsung note 2
hpc diamond
Lg g2
後背禁制好正
最滿意:pixel 7 pro / s10+
最伏:LG G7 fit / sony xz1
pixel 7 pro 影相超正 設計好特別
S10+個劃時代打窿設計補齊3個常用相機焦段

G7 Fit 用821 又lag又熱電又倒水 味精相機+味精mon

xz1個相機真係垃圾到...影出嚟完全冇detail 油畫又勁多noise hdr又廢 光位爆曬光 最慘係個ui sony嘅ui可以用殘廢嚟形容

iPhone 5S/se1

又靚又好揸手,指模鎖又正
最不滿意:
Sony Xperia XZ2
屌你老母,垃圾機未撚tune好就咪岀啦,嗰陣岀發現部機個touch screen sensitivity 有問題,啫係你手指好微細嘅移動,佢會sense唔到,呢個問題好多鬼佬論壇都有反映到(香港無人用無人討論)

之後上去維修,同佢講有呢個問題,佢就係咁話冇問題,換過部新機俾我都係咁,咁根本就係佢本身個系列有問題最後過咗大半年官方岀咗個update終於都fix咗90%,我即刻打返去屌柒當日話無問題嗰條死肥仔(我嗰陣記低咗佢咩名),無問題你公司點解要岀update去fix呀?寫撚到明話sensitivity problem solved之後係咁話唔好意思
屌!傻閪公司傻閪機!
最唔滿意iphone 之前自己壞機借女朋友部舊iphone用 樣樣野都無得自己set 返回上頁又次次都要去到最左上角禁 又麻煩又難用仲要多限制 狗也不屌
平板係ipad pro 2021
勁滿意
iPad Pro 12.9
Best tablet
啊屌 唔記得size
我都好撚後悔
用左12.9又會覺得太重

但係11吋寫野真係唔係好夠用
Galaxy Nexus
最滿意iPad Air 2,用咗7,8年仲係咁順
滿意:
HTC incredible s
galaxy s23u, s10+, s2
galaxy tab s5e, s8
galaxy book3 pro, Lenovo x1 carbon
iphone 5s, 6s, se1, 8+
ipad air 2代, ipad 2018, pro 2020
macbook pro 2014, 2019
apple watch s5
垃圾:
lg g2, galaxy s3
iphone se2, 13 pro
surface pro 7
最滿意手機LG G2, Samsung S10
LG G2手機制係背面易操控
S10最後一部同plus一樣spec機皇
仲有齊3.5mm, microsd, 防水,影相於一身

最滿意平板surface pro 3
返大學上堂必用,每日用足16個鐘用足4年
最後用到舊電打柴
輕過所有laptop, 包括當年嗰macbook air
全面用到windows, 不論手寫同打字
iphone 5s最好
大伏neuxs 5x
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞