Win11 22H2更新大災難:檔案總管Hang、桌面圖示不見、電腦效能變差、SSD 速度變慢

72 回覆
21 Like 3 Dislike
你唔系買左個software
系買左個software既「使用權」
佢老母每次update都拖慢部機, 食我harddisk勁多資源.
我就係受害者
想裝番windows10算數
win 11 都未正常過就出下一代
冇得永久熄,之後佢會自動開返,好L煩
你用緊home? pro版有得set

之前裝冇諗過會咁
M$ 既玩法係用家一齊debug

以前好多野係買碟,無網上更新
佢出完有野衰左,果set 貨就廢哂無人買
QC要做得好足

現在因為有更新,有咩事咪下幾個patch甚至SP搞
再加上lifecycle要推得好快,只要無重大問題
佢一定係推Q左比用家先
所以,更新=做免費白老鼠幫佢debug
不嬲唔會用自動更新
我用緊13代i7,用Win 10同 11會有咩分別
呢d 算咩

前排 intune cloud pc 自動delete晒user機所有 apps 既shourtcut 成部用唔到
先大件事
用左成個月先搞番掂
異質核心架構支援

Windows 11為Windows史上首次支援Intel Thread Director技術的系統[75][76],這是一種對處理器之大小異質核心(Intel稱之為P-core與E-core)的硬體調度機制。它會監視每個送入處理器之指令、以及根據每個核心的負載狀態,自動發配應該將當前指令工作交由哪一個核心處理。[77]在理想情況下,通常將使用者主要工作發配到大核心,而系統背景工作則發配到小核心處理。
同埋以前Windows推出前,係會有一隊QC 去做User experience reflection + debug。
2014/15年左右(現任印度佬Satya Nadella上任CEO後),M$就以節省成本為由炒晒成Team人。
之後出嘅Windows基本上都係無乜Quality同User experience可言。
好耐架喇。
當年Win 10初版已經俾人發現佢預設有Built in keylogging + 偷聽 偷睇,同埋會自動Send你電腦啲Files俾M$。M$自己都認左。
之後咁多年都無移除呢個功能/無得輕易咁Disable。甚至出"Security patch"將呢個功能retrospectively加去Win 7(所以M$有啲"修正檔"係唔可裝)。
Win 7都仲有辨法Block晒呢啲Patch,Win 10 11會強制更新,同埋定期Enable返晒啲Spyware function,唔用啲3rd Party嘅方法係阻止唔到。Spyware同埋賣廣告係Win 10 Win 11 嘅開發方針黎。

https://www.pcworld.com/article/423165/how-to-turn-off-windows-10s-keylogger-yes-it-still-has-one.html
仲用緊win10
Win11真係垃圾 抄撚晒macOS既UI
又冇得轉返唔combine taskbar icons
WSLg既windows有windows 98既灰色框
真係用屎眼諗野既人先整得出呢d設計
整體user experience仲差過vista同8
同win 8一樣都係可以skip既垃圾版
用 linux
Right Click > "Show More Options"
UX同UI都係災難級別
有呀
咪我地
比錢做白老鼠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞