Win11 22H2更新大災難:檔案總管Hang、桌面圖示不見、電腦效能變差、SSD 速度變慢

72 回覆
21 Like 3 Dislike
基礎語言都唔同
系統核心又唔同
兩間公間都唔同

你點會同一班人嘅結論
成日都逼人更新,好能煩
未用過11,明知新windows 一定多鑊
仲用緊10
部機內置藍牙認唔到
你用舊 cpu 梗係可以咁口響
免費升喎師兄
玩具實驗機一早上咗insider,主力機唔撚敢升
有冇方法可以永遠停止更新
真係忍唔撚到WIN11不停後台自己下載安裝更新檔
之前個fd部新laptop 22H1升22H2
更新完一開機就話hard disk有error要scan
scan完又fix唔到
雖然ignore咗又照用到 但真係好on9
垃圾windows,好似有個好critical cve所以一定要update。
唔係要打機,絕對唔能用
你話佢焗你升 唔升冇得用就話
不嬲都係出新一代就用上一代
不過老貓唔用來老嘢架啦
請問 win 11 點先可以唔 auto update, 真心問, 唔連網絡?
唔怪得咁多怪事,仲以為被hack~~~
win7
Win 7 係最後一代真正以PC用家體驗為本開發嘅 Windows
之後 Win 8係為左進攻Mobile device嘅四不像, Win 10, 11 全部都係Adware / Spyware
都係Linux好用
Win10可以WPD + Blackbird隊死曬m$啲spywere同windows update
Win11未用過唔知得唔得
有冇安全風險就自己諗啦
Win 10 Win 11 個OS預設本身係Adware + Spyware,會紀錄晒你Keyboard 打咩字,偷聽你個咪講咩,甚至掃瞄啲Document、相同Video,Send返晒俾M$做「顧客體驗分析」呢下真係好痴線。
仲要唔用啲3rd Party手段,係唔可以停止 (M$自己都公開承認過)。

Win 7 已經係最後一代真正嘅PC OS,之後嘅M$已經走歪晒。
我部XPS直頭上唔到22H2,更新3次炒足3次
免費係最貴. 你而家見到啦.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞