老娘的草根飯堂 - 慢煮印度咖喱羊膝配黃薑飯

94 回覆
35 Like 3 Dislike
58度可以煮熟肉類

http://winniekitchenwork.blogspot.hk/2016/06/the-science-of-sous-vide.html?m=1

睇你點睇熟既定義!
如果係殺死細菌
每種肉所要求既溫度都唔同!蛋白質分解所需時間都唔同!

慢煮真係科學黎!仲要慢慢研究!
老娘點睇依款 有無伏

我就係用呢款

藍芽版
老娘點睇依款 有無伏

我就係用呢款

藍芽版

好似好抵,好想買返個嚟玩
老娘點睇依款 有無伏

我就係用呢款

藍芽版

買啦買啦!!呢個真心推介!真係好好用~
58度可以煮熟肉類

http://winniekitchenwork.blogspot.hk/2016/06/the-science-of-sous-vide.html?m=1

睇你點睇熟既定義!
如果係殺死細菌

部份細菌呢個溫度唔足似殺死好似係
老娘點睇依款 有無伏

我就係用呢款

藍芽版

依枝anova依家賣緊859 抵唔抵屌?
58度可以煮熟肉類

睇你點睇熟既定義!
如果係殺死細菌

部份細菌呢個溫度唔足似殺死好似係

https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20161216/s00005/1481824679578

2014年食物安全中心發表了「慢煮與食物安全 」報告,為確保食物安全,食物安全中心建議,「把食物浸煮至中心溫度達75℃,並保持30秒,以消滅致病菌;或相當溫度/時間組合,例如65℃維持10分鐘;70℃維持2分鐘等,但不應少於60℃達45分鐘」。

我相信溫度同時間同肉既種類都要互相配合!

當然好難一概而輪,亦不能夠迫人相信慢煮完全安全
正如牛羊粉紅色係肌紅蛋白而唔係血~有d人就算你講一百次佢都係唔ok~
同偏食一樣~無得迫~
老娘點睇依款 有無伏

我就係用呢款

藍芽版

都ok啦~~
之前好似要過千架~
如果而家唔買可能要等到聖誕先有大減價了!
又係你呀老娘

留名學野先

老根
老根

喂~~
睇到好撚肚餓
我家姐都岩岩買左呢支棒
但佢新手剩係整過蛋同三文魚
仲有無咩簡單野推介下
睇到好撚肚餓

lunch喇~
我家姐都岩岩買左呢支棒
但佢新手剩係整過蛋同三文魚
仲有無咩簡單野推介下

https://oldlady0914.blogspot.hk/search/label/%E8%80%81%E5%A8%98%E7%9A%84%E4%BD%8F%E5%AE%B6%E9%A3%AF%E3%80%82%E6%85%A2%E7%85%AE

雖然唔係好多食譜~但有焗有唔焗~你可以睇下邊樣岩你吃
老娘 飲食台 唯一清泉
老娘點睇依款 有無伏

我就係用呢款

藍芽版

都ok啦~~
之前好似要過千架~

請問依家邊度賣緊859,正想買支玩下
老娘 飲食台 唯一清泉

痴線!千祈唔好咁講!

我只係一個普通會員
老娘點睇依款 有無伏

我就係用呢款

藍芽版

都ok啦~~
之前好似要過千架~

anova個官網賣緊$859同$1049
貴啲果個有wifi
想問下老娘用緊邊隻?
個wifi功能有冇用

我就係用呢款

藍芽版

都ok啦~~
之前好似要過千架~

anova個官網賣緊$859同$1049
貴啲果個有wifi
想問下老娘用緊邊隻?
個wifi功能有冇用

追po啦
Btw wifi果個好似出左街都可以用手機控制到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞