韓國百萬網紅自爆在香港被騙:計程車司機找的零錢是假幣

302 回覆
223 Like 11 Dislike
韓國知名網紅博主洪瑛琦(音譯)講述了在香港被騙的經歷。

(封面圖源:IG@kisy0729)

洪瑛琦是一名IG粉絲數達百萬級別的知名博主,同時還開通了YouTube頻道,2009年憑藉《臉讚時代》而被民眾熟知,前幾年還開創了自己的線上購物網站,在坊間頗有名氣。 日前她在個人IG限時動態和粉絲互動,一名粉絲提問:「在香港背這種迷你包也很安全嗎?」 接著洪瑛琦就自爆了她在香港被騙的事情。

https://www.instagram.com/p/CpM_kOHJUR1/

前不久前往香港旅行的洪瑛琦表示:「是不是覺得香港非常安全? 我在香港被騙了一次,計程車司機找的零錢是假幣」。 雖然零錢數額不大,卻給國外遊客留下了非常差的印象。 事情被韓媒報導出來後,有韓媒甚至表示「這是當地計程車司機專騙外國人的詐騙手法」。

(圖源:IG@kisy0729)

截至止發稿為止,相關新聞已經登上了韓網熱搜第3位。因是娛樂版新聞,韓網早前就關閉了娛樂版新聞下方的留言功能,只剩下幾個表情符號等,但大部份韓國網友都點了「無語」這一表情。

說好香港故事
Hello HK
Hello Hong Kong
今鋪真係 hell no Hong Kong
吹得就吹, 呃錶都仲有可能, 用假錢無可能
對奶幾甜
香港啲的士佬有咩做唔出
奶過
苦的
dc9
個個遊客坐的士都中伏
假嘅散銀? 要幾多成本? 呃得幾多錢呀?
DC9要呃直接加你附加費已經夠做啦,用假散銀根本唔合邏輯
假散紙會唔會太假?
可能找冒險樂園幣
想知有無假鈔圖
坐的士多數都係找錢,頂多咪找100蚊
但假鈔多數都係$500或者$1000因為就係想人哋找張真嘅$100比返佢
冇人黎就岩 垃圾地方
假錢圖都冇
網紅淨係識自拍?

濫收車資就話啫
去到準備假鈔點會搞啲咁嘅嘢
練功劵咩銀碼都有 呃鬼佬語言不通根本追唔到
原來香港都開始有練功卷
你好,香港
難既係搵假散紙...
DC9直接係張單加200隧道費仲好搵啦
多謝香港的士佬為hello XG 出一分力
會唔會比左女皇頭佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞