[跨性別女性vs女性] Nike請跨性別網紅 宣傳女性運動内衣 遭奧運選手帶頭抵制

208 回覆
206 Like 13 Dislike
LGBTQIA2S+ 應該係北美版本,因為two spirit其實係原住民嘢,其實唔係好關其他地方嘅人事

我簡單啲,我認為性別及性向少數VS女權係以色列VS巴勒斯坦
去呢啲地方就真正值得尊重respect
勇者憤怒,抽刀向更強者;怯者憤怒,抽刀向更弱者。
D文明社會既女拳自助餐就收下皮先
會打飛機的女人
我好粗淺咁講,係分類,點解要分類,同埋分成點呢一度出咗事。
亞洲嘅trans少出問題係因為亞洲trans女人目前未有證據話會同女(運動員)競爭,選美界同藝人界嘅話冇人會在乎。
西方主要係白人同黑人嘅trans女人,正如一啲cis女人,係真係高大同埋sport-viable,而佢哋似乎更樂於運動競賽多過就咁選美(drag, crossdress又係另外一個範圍)。

而拉勻全球trans man極少會整撚,同埋就算有都冇cis man咁(sex-viable or sport-viable),所以trans man領域冇咩爭議,因為冇得爭。

即係返返去權力分配問題。一方面有trans社群認為可以成年前就transition,呢個又一單嘢,另一方面有trans認為成年後transition MtF可以同cis女(運動)競賽,就有兩種女人爭權嘅問題。

爭權。
我諗唔係只係魯迅,而係西方任何人,由政界到trans界,都係搵easy target
JK Rowling只有名氣同錢,係最easy嘅批鬥對象。
呢單嘢沉澱得越耐,越證明Rowling最差之下都只係毀譽參半,並非trans界所想像咁妖魔化。(sorry我都1999)
即係你完全唔知邊個係dylan啦
咁你學咩人出聲?
條女系who
教精你啦柒頭
去搵Dylan啲片睇,慢慢J
J完就知柒嘅係邊個
連trans community都大把人唔支持
你咩都唔識學人喺到吠
叫黑嘉嘉
狗咬狗 好睇
Dylan Mulvaney煩撚過閪
負評冇用㗎喎
你logic fail咗就係fail咗
而家更顯出你哋班Terf唔講道理
而家連登低質到咁
明顯logic fail都照多正評

貓狗係被人類強制絕育
根本連自主決定權都冇

而家係講緊跨性別人士自己決定要切除某啲器官
而原因就正正係種種原因令佢厭惡呢個器官
竟然仲可以搵貓狗絕育比
再話切J唔係因為厭惡

傻咗?
成個連登討論質素拖低哂就係你呢種人
咩事?
又一件logic fail
幾時有人係「因為平權所以要支持呢條友」?
而家大家只係以事論事
講緊一個跨女去為女裝賣廣告
唔應該係一個問題
我話之佢係David Backham定係八兩金著女裝
成件事只係講緊跨女著女裝賣廣告係冇問題
你就死牛一邊頸屈哂網民係支持呢個人士
偷換概念
晨晨正d
我係不理性芽粉
其實好多LGB唔想後邊埋TQIA2S....ETC痴埋去
本身LG同B都已經唔係咁合得黎,
不過都係心理方向, 所以無明顯衝突,

但T同之後果堆就更加係另一回事(生理上)
佢地既訴求大部份有衝突同OVERLAP咗
所以你見到兩邊有時會開戰

雖然同女權一樣
佢地最終要既係特權而唔係平權
shemale
你講緊既係LGB Alliance 個邊D野
佢地都係係到屌緊lgbtqia2s+ 係到混淆biological sex同gender, 同時利用矛盾去散播仇恨
睇佢地兩邊開戰會睇得出LGB Alliance 個邊正常好多,至少LGB Alliance個邊係講緊「我被同性(或雙性)吸引所以LGB 」,而冇lgbtqia2s+ 咁捉D有性別不安既小朋友去做性徵切除
強制切除性器官
係屬於女權入侵LGBTQ

LGBTQ一直都係爭取無須強制做手術
而且可以保留生育能力

女權為咗保護「女性空間」概念
所以搶咗性小眾持份
要社會政策實行強制做手術
先可以改身份證性別
呢個係為咗迎合女權而犧牲性小眾自我選擇權
唔係呢啲時間,女拳係任何時候都食緊自助餐
咪又係女拳自助餐
所以要撐without-surgery version嘅LGBTQ嚟制衡女權
否則女權真係無法無天
基佬鄧不利多,黑人妙麗
本書完左仲夾硬後加d冇人想知既設定,
本身佢就係搞依d左膠野,依家食返晒除左抵撚死之外冇乜野好講
老實講Dylan Mulvaney乞人憎之處唔係佢變性,佢自認係火星人都得

但個笑容假到好似電影Smile 咁,屌你好不安
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞