[4月PA WORKS x 黑澤朋世 必睇新番] 躍動青春

259 回覆
38 Like 4 Dislike
呢集都幾細膩 種子開始萌芽

結月世一
都幾諷刺,
民主制度選左條廢柴入學生會,
只要一條害蟲入左去,
就一子錯滿盤皆落索,
副會長都變冇心做, 變左想去玩,
一個體制開始崩壞既縮影.
人地好似係想講一個人埋頭苦幹未必有用,人緣好先係成為領袖嘅重要因素bo
就係形象工程囉,
本來一個做實事既人得唔到應得既讚賞,
因為咁呢次事件就捨棄部份時間出黎開始做形象工程/自己野,
其實係好可悲既事,
一個廢人做領袖, 幾百萬精兵又如何,
大家一個傳一個變到無心戀戰,
只可以話選民自食惡果.
人緣好=/=人廢
識做實事=/=識領導
呢D緊係知,
講緊既係以人緣/形象主導既民主選舉制度既可悲,
唔係話人緣好一定廢,
係講緊動畫中D學生根本冇盡過自身選民既責任去了解個候選人而去決定投票,
成個制度根本唔係以能選才, 而係以因為個人觀感而選人,
正如上屆好多美國人係因為唔鍾意TRUMP而唔選佢,
而非佢才能遜於BIDEN而唔選佢,
引伸係, 其實做實事與否係冇人會知,
要嬴選舉最重要係點樣選民心入面做一個良好印象,
只要你識搞形象, 到頭來唔做實事一樣成功,
動畫中副會長最後都係得唔到任何既回報,
反而決定向靠形象上位既會長賦予肯定同向佢學習,
間接承認呢個扭曲既制度, 同間接否定左一味勤力為人民做實事既方式,
個人覺得放棄自己認為覺得啱既事,
接受命運決定逐波逐流呢樣野好可悲, 所以有感而發而已.
好悶呀你
痴線佬
靚女完全冇人追
美津真係好女仔

--> 美嘉其實都係好女仔

--> 直醬都係好...

--> 結月結月結月結月結月結月結月結月結月結月結月結月結月結月結月結月結月結月結月結月結月結月結月結月結月結月結月結月結月結月結月結月...
想知阿姨個故事

阿姨好靚仔
今季係咪得12集
呢個都無得怪
選民唔會得閒花咁多時間研究你做咗啲咩實事
到頭來都只會睇到淺層嘅野
除非本身選民質素勁高/真係好似古希臘咁有奴隸幫佢哋返工
以為自己睇錯 原來小直係叔叔
係呀
PA對上幾套咁啱都係季度12集
漫畫新一話好睇
想知眼鏡女係咪化妝後會變靚女嘅套路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞