康文署調高季節性救生員薪酬至2.4萬元 工會:工作無前景難留人才

147 回覆
67 Like 10 Dislike
康文署轄下39個公眾泳灘,僅得18個有救生員服務。港九拯溺員工會副主席胡啟榮今早在電台節目指,每年康文署都面對救生員人手不足的問題,但今年的情況特別嚴重,僅18個公眾泳灘有救生員服務,較上年20個更少。

他續指,康文署「好似做咗好多嘢」解決救生員人手問題,但將季節性救生員薪酬調高至2.4萬元月薪,其實只能短暫地吸到一班救生員。但重點是由於2年合約不穩定,且無晉升前景,只能短暫推高人手,長遠而言亦會離職。他又提到,私人新屋苑近乎都會設有泳池,未來人手競爭會愈來愈激烈,建議康文署應該自己做內部培訓,確認救生員的實務資格。

想知救生員可以有咩升職機會?高級救生員?救生經理?同埋冇救生員嗰D海灘同泳池係照開?咁有人浸難點算?
自己冇游水,有冇游水人可以指教下
24k齋坐晒太陽 點解唔做?
佢哋話冇晉升前景吖嘛
如果窮
做得救生員d人都應該以消防為目標
好難夠人搶
救生員想要咩晉升前景?
救生經理?資深救生員?救生總監?坐埋冷氣房好唔好
呢班垃圾 走啦 唔做咪撚做
又要考牌又日曬雨淋
但得CA人工
唔好講到好撚爽
曬到你驚
識人做完之後個樣殘到
收下把口啦
又可以去教水
要升乜野
外勞啦
救生員->高級救生員->救生員隊長->高級救生員隊長
你又唔好講到人地冇野做
時刻要留意住有冇大波妹曬太陽
有得升高記

佢話得18個係尻UP,老救有長工有季節性,一個池都唔止

份工係冇乜前途,但本身就係低技術工種,返工食訓坐
而且冬天留幾個睇池,其他人直頭走撚埋收工先返
小六畢業想點
日曬雨淋,笑撚死人咩
水上保安有24K仲想點
其實個牌係咪好易考?
外勞
各區調消防去做咪得
想知救生員可以有咩升職機會?高級救生員?救生經理?

公務員救生員嘅話有一級可以升: 高級救生員 (正式職位我唔記得左)
經理係康樂經理果邊嘅職系 唔關救生員事
同埋政府救生員有兩種: 公務員同季節性
公務員就全職
季節性係合約工兼淨係番夏季
一到冬天就冇工開

同埋冇救生員嗰D海灘同泳池係照開

康文署D泳池唔夠救生員會唔開
海灘嘅話冇得封
不過會出notice話唔夠救生員
感謝解答
香港未來,廢老歸西,低收入/辛苦工冇香港人做

外判中國人

服務質素更差
好心班友就有骨氣啲, 唔好做爛市
無救生員開工咪封曬啲泳池佢囉
到時可以企起泳池門口屌啲客:
"成班垃圾 屋企無私人泳池咪撚嚟游啦
跳海游飽佢啦"
易 但要3年續一次 有幾個牌要續 重要比錢續
份工唔難做 但絕對唔係一份好工
永遠都2萬幾人工唔會加 無野學無野做

要你救個陣就唔該曬
平時無人浸親個陣你坐係到都係罪人

你睇上面d巴打幾撚憎救生員就知
你坐泳池/沙灘 周圍望又比人屌你昅女
望死一個位又問你係咪訓左覺
落去練水又屌柒你工作時間偷懶
搵位休息又係比人屌你返工唔係坐就係訓

利申:轉行好耐 以前做私池連會所d濕鳩保安都會過黎煩撚住
攞呢個數去請外勞,啲人又屌晒鬼😂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞