雙重承認台灣和中國? 吳釗燮:有國家願與台強化關係「都不排除」(台獨??)

36 回覆
17 Like 2 Dislike
蔡總統去左美國未!!
未!! 鬼知!!
根本不用修憲,老美話同台灣建立國與國關係.
已經向全世界話台灣係一個國家.

我唔清楚當年以色列點立國,隨時台灣用同一手法!!
代表之前收左支支迎新禮品個班島國同非洲兄弟又有新商機
呢期台灣date緊我
要人對你忠誠係需要付出代價的
睇咩國家
細國實恰鳩佢有d料既應該純口交多
有心玩野, 到時歐美日就照顧D細國
大國見中共無料,就派大使去.又經貿協議(找生意)
到時中共仲講咩野台灣不可分割.
自己國內打飛機都肉酸

何況習係以統一台灣為目的.
唔好講習唔敢打, 由存糧,燃料, 制做更多核彈
叫伊朗,北韓攪攪陣.一意孤行去俄羅斯
一齊都係為制做天下大亂,可以取代美國做準備
要取代美國,必先得台灣.
得台灣>得南海>得東南亞

而且美國應該有情報知中共想打. 唔係就唔會聯合南韓日本.
建立澳美日軍盟,在菲律賓大建軍事基地.
賣澳洲核潛,賣高科技武器給台灣.
主動權喺中共度

你知唔知.在台灣話自己, 係共產黨黨員拉得!!
有主權就唔會給人拉!!
你真係唔識
咪聽咁多綠撚講野啦

1. 1979年聯合國已經通過由中華人民共和國取代中華民國的中國席次,中華民國嘅代表係喺決議前以規程問題發言話退出聯合國,佢up 唔 up 退出都會俾人趕走
唔好再做傻撚啦 話老蔣自己退冇左個位

2. 雙重代表案,1979年當年最後唔撚夠票,唔會通過到

3. 台北不出北京不入,國際組織係咁,中共同外國建交亦講明唔可以同台北建交,唔好講撚到真係台北想做咩都得啦,你唔係咁撚傻會覺得美國會同中共斷交下話,同埋你又真係覺得叫得郁晒北約班友跟隊斷交?游說成本幾多,得到幾大成果?

屌真係連登傻撚唔撚唔鬆化
我覺得外長所講嘅雙重承認
意思係外界繼續只同中國保持外交關係
但同台灣有更多、更大範圍嘅官方/國會之間嘅往來噉啫

最新嘅新聞係斐濟俾台灣改番代表處嘅名稱做
中華民國(台灣)駐斐濟貿易代表團,
並且恢復館處嘅外交特權,
台灣國內媒體/執政黨就渲染成雙重承認

實情當然係斐濟並冇同台灣建交
一切都仲係喺一個中國(prc)嘅範圍裡面進行

https://www.cna.com.tw/news/aipl/202303280380.aspx
美國帶頭嘅話...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞