雙重承認台灣和中國? 吳釗燮:有國家願與台強化關係「都不排除」(台獨??)

36 回覆
17 Like 2 Dislike
事態極速發展!!
「不接受雙重承認」政策已經轉變=>即是可以容許別國承認中共,亦可承認台灣
代表咩野??? 台灣非中共,即是台獨!!
呢單野無老美支持,會敢出聲??
之前講左!! 麥克馬洪線係第一刀,不過估唔到直接斬入中共心臟.
來蔡總統去台灣.會唔會正式承認台灣??
WW3 ....is coming??

https://lihkg.com/thread/3344103/page/1
今次美國參議院3月14日通過一項決議,承認麥克馬洪線(McMahon Line)是中國與印度之間的國際邊界
和阿魯納恰爾邦(Arunachal Pradesh)是印度不可分割的一部份。
呢次係對中共大把大把星埋去.因為中共一直認為老美不敢捐害中共領土.最多都係制裁.
相信中共對美評估要重新調整. 因為老美承認得麥克馬洪線
亦可承認台灣為主權獨立國家.

https://news.ltn.com.tw/news/politics/breakingnews/4251573
吳釗燮也證實我國「不接受雙重承認」政策已經轉變,
只要有國家希望與台灣強化關係,「我們都不排除」,尤其將強化和理念相近國家關係。

https://twitter.com/vic22111/status/1639842598696407041

https://tw.news.yahoo.com/%E9%80%80%E5%87%BA%E8%81%AF%E5%90%88%E5%9C%8B%E5%8D%8A%E4%B8%96%E7%B4%80%E9%82%84%E8%80%81%E8%94%A3%E5%85%AC%E9%81%93-%E5%A0%85%E6%8C%81-%E6%BC%A2%E8%B3%8A%E4%B8%8D%E5%85%A9%E7%AB%8B-%E6%98%AF%E6%AF%9B%E6%BE%A4%E6%9D%B1-%E6%88%B4%E7%91%9E%E6%98%8E-145259813.html
中國點會畀你雙重承認
為捷克做準備
其實只要美國點頭
正常國家就承認

不過可能ww3
然後中國就同該國斷交?
別國內政關支那咩事. 唔爽別國雙重承認支持同該國家主動斷交
睇個總統去唔去
係睇老美想點玩!!
唔好忘記來緊蔡總統去美國. 美國會唔會正式承認台灣??
到時就唔係老美去斷中共交,係迫中共斷老美交.
到時香港....
而且美國正式承認台灣,其他細既有幾多跟著做??
戲肉應該好快上映!!
北京會否因此同稍大國家斷交?
你認為?
有咁既吉士?oh? 睇過?
唔識唔好講啦
仲bold
咩野唔識?? 願聞其詳!!
今日老美已非以前老美.以前老美會主動話"麥克馬洪線"係印度??

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%9C%8B%E9%9A%9B/878969/%E7%BE%8E%E5%9C%8B%E5%8F%83%E8%AD%B0%E9%99%A2%E9%80%9A%E9%81%8E%E6%B1%BA%E8%AD%B0-%E6%89%BF%E8%AA%8D%E9%BA%A5%E5%85%8B%E9%A6%AC%E6%B4%AA%E7%B7%9A%E6%98%AF%E4%B8%AD%E5%8D%B0%E9%82%8A%E5%A2%83
今次美國參議院3月14日通過一項決議,承認麥克馬洪線(McMahon Line)是中國與印度之間的國際邊界
和阿魯納恰爾邦(Arunachal Pradesh)是印度不可分割的一部份。
妖⋯⋯
唔鍾意科普,
識嘢既人太少。
唔存在美國承唔承認台灣
亦唔存在一個「台灣」俾人承認
台灣能不能被承認係台灣自己既功課
不被承認嗰樣嘢係中華民國,不是台灣
而呢件事美中宣戰都唔會改變。
除非台北政權打到上北京。
同矇人講嘢辛苦
亦唔存在一個「台灣」俾人承認
=>
以前台灣每任總統都去美國拜見.
選總統前都有美國官員見下候選人.
一個中國各自表達,係老美容許先可以做!!
無老美支持,台灣被中共打左九世
點講都無用,事實台灣係老美手下.
台灣要台獨一定要老美給你做.
唔係就好似當年台灣,想偷偷做核彈既結果!

仲有老蔣好似定左承認中共建交,就唔好同中華民國建交.
呢條規則!! 令自己主動退出聯合國!!
退出聯合國其實係最後一刻保留顏面之舉,你睇返當年情勢就知道基本上美國想勾結中共對抗蘇聯,所以一早已經放水;然後成個北約基本上都贊成阿爾巴尼亞案,你就知如果唔喺阿爾巴尼亞案表決前自行宣布退出聯合國,咁歷史上嘅記載就係「中華民國被驅逐出聯合國」
就係因為老蔣 漢賊不兩立政策,台灣退出聯合國,搞到依家 人唔似人,鬼唔似鬼,比到機會老共發圍!老蔣 始終係軍人,唔系政治家!
既然共產中國都可以承認有兩個韓國,點解其他國家唔得?!
所以,依家似係老美去到盡迫中共出手.
全部野係一個次序出現
習連任> 習訪俄 >
麥克馬洪線事件 (先) >
吳釗燮也證實我國「不接受雙重承認」政策已經轉變(後)>
蔡英文訪美(未來)[會否恢復一定情度邦交或直接承認台灣??]
(真係睇路)

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%9C%8B%E9%9A%9B/878969/%E7%BE%8E%E5%9C%8B%E5%8F%83%E8%AD%B0%E9%99%A2%E9%80%9A%E9%81%8E%E6%B1%BA%E8%AD%B0-%E6%89%BF%E8%AA%8D%E9%BA%A5%E5%85%8B%E9%A6%AC%E6%B4%AA%E7%B7%9A%E6%98%AF%E4%B8%AD%E5%8D%B0%E9%82%8A%E5%A2%83
美國參議院通過決議 承認麥克馬洪線是中印邊境
可能關事,亦可能唔關事
始終中共完全無給下台階給梵諦岡去奶共.
如要擺阿習D相去教堂,又拆教堂又捉教徒
習唔放教徒,習話唔可以唔擺阿習D相去教堂,
就同佢建交.奶得太肉酸, 攪得自己個名太臭.

雖然依家個天主教主教個名,已經臭到PK!!
所以台灣幾時修憲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞