美股認真討論區 MMMCXCV

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
今次係企係公廁隔離食杯麵旅發局又點睇
https://lih.kg/3344556
我啲fas俾人夾到噴屎了
大家點睇揚州炒飯由上年下半年話3200講到今年
但佢個倉仲不斷賺錢?
hedging 你識條鐵 睇3200 但好似牙g咁揸住spy
有時幾respect 佢
扮膠扮成年唔係人人都做到

最少我唔得
旅遊區黎講真係夠由朝玩到晚
依家發利朝聖既人,好似聯合國咁
一車車紅帽豬仔
有冇Ching知道Citi 美股代收股息費如何計算?
門:佢(你)地個腦就係function唔到呢啲日子
小明開了一家鞋店,每雙鞋的成本是15元,售價是21元。有一天一個顧客買了一雙鞋,給了小明50元,小明沒有找給他零錢,因此去鄰居那裡換了50元,並找回了29元給顧客。過了一會兒,那個鄰居回來告訴小明那50元是假的,於是小明又給了鄰居50元。問小明最後損失了多少錢?

各位連郡金融精英
個答案究竟係咩
$44, 賣難賺$6,假錢輸$50
賣鞋
我啱啱又用咗幾分鐘計
計到50
收真錢定假錢
佢都係要畀15 蚊整鞋
所以冇損失
對比收真錢賣鞋收到21
依加佢收到0
所以賣鞋輸咗21 蚊
佢喺鄰居白攞咗50 蚊 畀咗29 條友 即係自己keep 21
然後鄰居問佢攞返50 即係蝕29

21+29=50
成本-15 找錢-29 賠錢比人-50
收入鄰居換散紙+50 假錢+0
total -44
但係成本係咪收真錢都要畀喎
咪比左
-15 -29 (-50+50) total -44

仲有另一個計法
假設單交易係真錢
-15 -29 + 50 = 6 就應該有6蚊營利

"本身"應該羸6蚊,而家輸左44蚊可以理解做損失50
所以睇definition
我明你個計法了
唔係94咩

15蚊成本 29蚊找錢比客 50蚊假嘅再賠比鄰居 佢手頭上張假銀紙冇價值架喎 除左話佢用黎非法用返佢

個50蚊就好似孖展,你問鄰居借完蝕9晒都係要還比鄰居架
鄰居果50蚊散紙都係收入
收入完再賠返50比人咪岩岩cancel左
-15 COGS
+21 Sales Revenue
+50 (Fake) Cash
+29 A/P
-50 (Fake) Cash
+50 (Real) Cash
-29 A/P
-50 (Real) Cash

應該係睇下你點分real同fake
呢件事要搵個accountant問下
比老鼠咬爛左件貨
同比人用假錢呃左件貨
損失係咪應該一樣
有無人有入BTI ,最近好似好扺買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞