35萬hkd日本移民,你問我答

67 回覆
10 Like 106 Dislike
唔係似,肯定係
仲要留contact,笑死人

加佢不如加我,唔收大家錢
我做左好多資料搜集
搵左好多失敗ge個案同埋原因

淨係講成功ge條件無意思
講失敗警世先有用
開咗成個月先見到呢個post
c hing 如果仲有興趣解答我嘅問題可以再討論下, 因為我都研究緊
當如果用老公/老婆名義買間屋當office, 另一個再出去打工嘅收入可唔可以當埋公司收入? 因為維持每年營業收入300萬日元的話如果將自己打工入息寫條數應該會易好多
同埋便利店有冇得做?
去做汁男優, 應該有得諗
高度人才簽證先要300萬喎
如果你係,老婆先可以返工,如果唔係就變黑工

佢返工ge收入係入佢個人名下,同你好似無咩關係,利申,我唔會有機會出現呢個情況 所以無研究,就唔多俾意見了

但如果係經營管理,正常你要公司出糧俾自己之餘公司仲有錢剩先可以令入管會確信你係經營到
睇過大阪andy哥有條片講話佢個計分模式你去到自己開公司 自己做條數 交返咁上下稅 大約6 70萬就可能做高級人才1年拎永居
其實係諗緊如果生意run唔掂 都仲有另一半可以搵錢補落個營業額度
但如果唔識日文 係唔係都好難做投資visa?
例如想傾攞貨果D 日本人見你唔識日文都未必同你傾
剛剛見有兩公婆去東京做餐車賣雞蛋仔
成本唔高都係500萬yen搞掂, 難度主要係要喺日本考貨車牌同埋同日本人傾買餐車
如果好似佢哋咁但去大阪或其他地方做有冇得諗
但上網有聽人講好似多咗好多唔approve嘅case
話太多人用呢招 而家check得緊好多
呢招只你for1年內既 唔approve就當冇左個20分 等夠3年都係有永居 呢個玩法係比高學歷加有錢d既人玩
所以盡量唔好靠收入去推高度人才個分
好似我咁,靠其他拎到60分,做到自己年收1000萬日元拎埋果10分的話,好大機會唔批,所以努力學日文N2仲實際

300萬年收相對唔會理你,因為呢個唔inolve係高度人才果70分入面
run唔掂都未必俾你續簽。。。。。。

純粹生活其實點都無問題
1家2/3口,搵好少都生活到
因為係日本唔係東京基本開支佔好少部份
有好多Youtuber都有計過,可以自己睇多啲
當然豐儉由人,有啲位要妥協ge

至於溝通,唔識日文係大問題
不過如果你唔係需要成日變
開左個頭就可以自動每個月固定run的話,問題相對比較細
你請個專業ge翻譯都解決到前期問題
睇你咩行業,我個行業完全唔需要,而且我識啲日文,所以無研究,就唔俾意見了
千萬日元其實有咩可能 日本點搵咁高人工
其實大把人好有錢,但無技術(特別係上面)
1000萬即係每個月6萬,對佢地黎講俾得起
搵幾間公司刷業績無問題
所以樓上先話俾人玩爛

所以無咩都唔好靠年收做70分
除非你真係腳踏實地做到日本本地生意
我又唔覺得普通人做到。。。

(不過又咁講,搞飲食,一個月賺6萬好似唔難? 利申我對呢行0概念,歡迎教路 😂)
你果陣搞投資簽證係搵agent搞定自己申請?
申請total用咗幾多時間?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞