VTC DVE = 乜嘢學歷?定係根本唔係一張認受既學歷証明

67 回覆
6 Like 8 Dislike
真係,我on9
幾田係我
姜b讀過
全香港只有毅進 同埋vtc既基礎文憑先認5條2
其他全港所有院校一律唔認有5條2

hkcc同hkuspace既pre-asso都係冇5條2

好多人讀完hkcc同埋hkuspace 既asso/hd一樣冇5條2
畢業一見政府工就奶晒野 要再讀返ive既基礎文憑fd

讀hkcc同hkuspace asso根本就搵笨
樓主可以去考CA ACO做文書師
讀完hd寧願去考返dse 啦
講真人大過左,得閒睇下教科書
考前搵1-2星期溫下都唔會冇5條2
以前讀緊果陣都講到明出面吾認受
唔係點會咁易比你駁上IVE 一條龍
DVE多數係比啲中三就唔讀主流中學去讀YC剩係升ive/hkdi
佢係讀完中三就去,唔係中六
計5條2,但冇specify邊5條
有d (政府) 工/升某d hd要包埋數學有2 就有take佢上面科數學3E
應該係咁
DFS要英文1
DVE俾英文U去讀 讀完升IVE英文又差收完一個學期學費又讀唔掂 FATFAT
5條2都冇真係讀得掂Asso?
DVE即係毅進? 唔係好明, 但應該可以投考警員
讀完狗都冇得做
所以冇5條2走去 讀一年pre asso係搵笨柒 讀完係冇5 條2
要拎到5條2 係要讀毅進或者ive既fd
Diploma of Vocational Education職專文憑
舊制DVE中專文憑咪又係唔當5條2
以前加100蚊出多張基礎文憑比人考公務員,後尾教育局出信禁止
Asso咪又係垃圾
叫人讀一年pre asso 再上asso
唔係點呃你錢點叫學店
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞