VTC DVE = 乜嘢學歷?定係根本唔係一張認受既學歷証明

67 回覆
6 Like 9 Dislike
我畢業左幾年冇繼續讀上去,出左嚟做野,最近諗住轉行,去左見工佢話唔認我張DVE學歷,我O左嘴,以前返學既時候又話咩讀完DVE = 資歷架構三,等於DSE 5條2,其實係咪VTC 自己話自己係,我而家覺得浪費左時間同青春,而家諗住讀(日文)毅進文憑兼讀制,我真係覺得成件事好on9
點會唔認
DVE 課程設計為學生未來升學及就業作最佳準備。DVE 的畢業生,符合報讀高級文憑課程的一般入學條件(設有特定入學條件的課程除外)。同學亦可考慮修讀選修單元「數學3E:升學選修單元」,以符合入學條件包括中學文憑試數學科第2 級或以上成績的 VTC 高級文憑課程。

咁寫即係講明DVE唔計5條2啦
是旦啦,廢紙一張,無人care
無咩用。但可以考差佬。
人地正常讀嚟升HD
佢想拎住呢張嘢出嚟搵工
dve 全寫係咩?
舊制DVE先計全部合格
DSE之後剩係拎黎讀ive用
傻鳩
vtc的問題在於認受性,現在唔少香港本地公司這邊都收到高QS排名的cv,如果畢業生出來的文憑認受性不足,很難競爭得過人。我只是表達我的擔憂,不喜勿噴..
讀出來才發現是張廢紙,那我不如去馬來西亞讀個大學,起碼還是國際上有認受性的…
衰過應用文憑
資歷架構私人公司點會理
High dip都無人請啦,你嗰張仲要低級咁多
歡迎樓豬做外賣師
唔係 受政府認證
一係你正正經經去考多次DSE
一係就直接出黎做野
考完依張野又唔讀上去,兩頭唔到岸
再讀個high dip咪得
樓主似係唔知政府認證唔等於私人公司會睇
這個想法是不現實的,認受性的問題,其實不是看所謂的政府文件來去決定說我是否承認這個文憑。而是我看到cv那一刻,是否已經知道這家學校是什麼學校。我舉個例子,我招人,會去專門去查這家學校是什麼學校嗎?不可能,我沒那個功夫。

一樣的道理,cv上的公司名,我聽過,那就是大公司,或者是行業內有知名度的公司。如果有項目,我也會去看看項目是否我聽過或者行業內知名,某種程度上可以彌補學校或公司知名度的問題。如果要搞到我什麼都得去專門查,我需要花很多時間,有這個閒心,早就去面試完名企名校生,發offer了。
DVE 有政府認證咩,我最近上網睇都搵唔到結果
不如正正經經讀個HD laaa
你讀撚完個毅進同你宜家果張有撚分別
DVE職專文憑for你校內升HD,政府同私人公司唔會當5科合格

DFS基礎文憑for你校內升HD,政府同私人公司當你5科合格

應用文憑係政府搞出黎當5科合格,比人考政府工同升大專院校HD

結論:on9先會讀DVE
我試過讀但d學校太撚閪,仲衰過返工,讀既時候我可以乜都唔撚知,都唔知點解會咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞