香港會唔會變成普通話城市

204 回覆
292 Like 9 Dislike
唔會鬥得贏普通話
如果淨係靠口耳相傳嘅話,廣東話極其量只可以係方言
除非有神人將廣東話系統化,或者將個拼音系統改簡單啲,咁到時廣東話就可以好強勢,同時好多海外華人都仲講緊嘅,佢哋嘅後代依然會識講
已經係啦
有的沒的,高大上
而事實上無論係原居民定係走難偷渡落黎嗰批廣東人都係使用緊廣府話,從而構成香港嘅主流語言

正如美國嘅歐裔移民,意大利文德文法文乜都有,但你都唔會否認英文先係當地社會嘅主流語言
90後就係最後一代 00後可以收皮先啦
而家求求其其一個細路就睇開台灣嘅YouTuber普通話即刻好 使乜老師教 老師自己都講到一仆一碌 不如講返廣東話 老師同細佬自己都用緊第二語言教同學自己嘅母語 點會有效率
大學直情用w7發放消息
唔洗等退休
依家連幼稚園小學中學都主要講普通話
精英班都係普教中,反而普通班先係廣東話
佢地畢業都係呢幾年既事
其實系統化就一早有,你睇中大係整左個粵語詞典,不過爭在學校教唔教,官方用唔用,而家係冇將廣東話入文,正式書寫仲係用「書面語」,即係跟普通話,不過要做到廣東話入文,正式獨立於普通話嘅話,除非中共倒台,有新政府出現現階段即係冇可能
我之前讀u明明好多同學睇落好local正正常常,純正廣東話
點知好多都用普通話拼音打字
台北唔係普通話係國語
好似台灣咁啫嘛
而家新一代幾多個識講台語?
本身中小學入面都成一半人講普通話
講廣東話遲早變非主流
你都識講咩話都有
但依家係唔容許你學廣東話,想滅絕廣東話,削弱英文能力,想用普通話取代廣東話同英文
而家台灣小學會教台語
話唔想台語失傳
未通關好小聽到.10堆有1-2堆講
一通關多咗好多, 10堆有3-4堆
學校區返工. 日日同啲學生LUNCH搶位
啟德,港島東,香港仔重災區
已經係
老老實實,連美國d大學都係咁
就黎立例,仲有人敢歧視咩
問返個官
點解你覺得話人中國人, 大陸仔係歧視?
平時都講開 台仔,架仔,韓仔,鬼仔........
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞