香港會唔會變成普通話城市

204 回覆
292 Like 9 Dislike
四川話屬於北方官話,對於普通話使用者而言,係易學過廣東話好多
所以四川人反而冇咁驚母語失傳
北區+元屯天唔係咩
一定會
8,90後係最後一代香港人
政府新聞發佈會一定會講普通話,只會配少量廣東話做解釋。
學校亦會用普通話上堂,普教中政策一步一步蠶食新一代,好多小學生讀文,一半識廣東話,一半識普通話。
溫水煮青蛙,利用語言作為文化滲透的工具,班小學生日日玩抖音小紅書Bilibili,久而久之,只會愈來愈紅,各位連登巴打等俾自己仔女批鬥到時俾仔女戴高帽,打成右翼分子
今日廣州,明日香港
電影<十年>情節
1923年中華民國教育部國語統一籌備會第五次會議決定基於現代中國北方官話的白話文語法和北京話語音制定標準化漢語,稱為中華民國國語。

中華人民共和國成立後,為區別中華民國政府所稱的「國語」,1955年全國文字改革會議上將「國語」改稱為「普通話」[3][4]。

From wiki
未去過潮州,請問潮州依家係講普通話定潮州話?
真,尤其係城大成班幅射撚
00後有經歷過2019都仲守到既
再下一代對香港社運無記憶就難講
何止普教中,普教埋數學、公社、物理、化學、生物、中史、世史、地理、經濟、企會財、旅款、音樂、視藝、體育等等等等
幹,我聽不懂廣東話,你能說國語嗎
內地生、澳門人都當係國際學生
收多啲可以屈世界排名
支持,根本一早要轉用普通話
本地細佬?想知而家小學係普教中文定係普教全科?

搭地鐵巴士得返普通話同英文廣播,司機如果想揸市區,要考到普通話水平測試三甲以上成績

唔一定,深圳地鐵仲有粵語廣播,不過香港地鐵遲啲個次序可能會轉為普通話先。
怎樣啊?
草你媽
又中
我間小學依家反而廢咗普教中
我自己就小二上到小六都係普教中

單唔單非都係...
以前喺條街聽過幾次,個細路講普通話,即刻俾佢老豆老母矯正佢唔好做大陸仔
普唔普教全科就冇去問
我哋係最後一代真土生土長香港人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞