點解香港d油站唔自助入油?

342 回覆
78 Like 19 Dislike
costco入完卡先入油, shell好似可以用app畀錢/入完油入鋪頭畀錢
多數入開ASDA同BP,次次都係入完先畀錢,第一次聽要咁入
自助入油唔代表有免費油, 更何況有晒車牌, 你都無得走咗佢
想當年未有m記app 果陣
啲人係自助果部機都篤十世先篤完

仲有
有啲人實會慢慢篤
反正霸咗個位
慢慢開app 睇下有咩優惠用咩卡好
排到先摷張卡出黎
再慢優撳完一輪先拎部電話摷張紙仔搵要過數嘅戶口
然後望一次個number就撳一個字
有app真係好撚好用
行入去即刻攞得
我buy你喎 你要落車去插槍、揀油
好自然係會企到佢入滿入夠先走
咁入油唔同要你信用卡pre-authorize 一舊錢比佢先比你入油 有淨退返比你
自助賣北角小店都執笠嗱,香港幾多小偷,再者通左關,連入油槍都唔見埋
順便想問下 澳洲係咪唔興信用卡pre-authorize 油站
咁真係好講信字
世一
大量廢老會失業
撳錢not㩒錢
自己入錯保養包架咩
炸左個油站就會,點識入油呀
油槍唔停
好似最多十萬但印象中唔算耐一定係有人過數耐好多
入車場拍八達通都有弱智

仲話自助入油 無撚得搞
識人好辦事…
係㗎, 呢個世界一向都最少有兩種方法。我住英國去過歐洲同日本都係有分別,死拗邊個國家係咩方法基本冇意思,只係香港咁單一先係異數。

Pay at Pump / Pre-authorization(先錢後油):
hold deposit先,英國以前Debit card只可以入£40,先扣£40先開機,入完唔夠£40會退返,Credit card可以一次過入£100。但而家油價貴咗,有啲油站無論Debit Card定Credit Card都可以一次過入£120。

Pay at Kiosk / Checkout(先油後錢):
只限舖頭有人嘅Working hours,唔使插卡,攞起油槍就開始泵,然後行入舖頭或者揸去前面Cashier俾錢,會收Cash或卡。

Pay at Pump雖然方便,但有幾個問題:

1. Credit Card始終唔係個個用,用Debit card果啲唔鍾意銀行戶口俾人扣數然後退,唔少英國人都嘈話點解扣完上限等幾日都未見到refund,所以仲係唔少人會Pay at kiosk直接扣exact amount冇手尾。

2. Pump唔收你張卡,例如香港卡響英國歐洲未必過到油站Pre-authorization,入舖頭Checkout就會過到,最多咪係Cash找數。講緊同一張卡去租車果陣Pre-authorization又過到。之後我試過英國卡響日本過唔到Pre-authorization要搵另一間同牌子但有舖頭Checkout嘅油站入,所以去咗外地唔好玩到夜一夜先入油,因為油站冇人果陣有可能入唔到。

剩返嘅分別就係有冇職員同你入油,我嘅經驗係:
香港:未見過Self-service
英國:未見過有職員幫你入油
歐洲:兩種都有
日本:兩種都有,有人果陣係頭文字D咁同你抺車

至於啲咩牌子嘅油站嘅差異,其實都係Pre-authorization定Checkout之分,例如:

Costco:要入卡(Membership Card + Payment card)先入油,咪即係Pre-authorization。

英國ASDA:入完先畀錢因為有啲lanes會攔住你要你過Cashier counter先,其實係Drive-thru化嘅Kiosk(Checkout),但佢都有Pay At Pump。

英國Shell:用App俾,咪又係要響App揀地點同Pump number,然後有得揀Pre-authorization幾多錢咁,Pay At Pump。

英國唔記得咩牌子:半夜去到間便利店Kiosk落晒閘但有人開住個細窗收錢,買嘢飲都係同佢講等佢攞,即係Checkout式。但都係有Pay At Pump。

歐洲唔記得咩牌子:行落車搵部Payment machine插卡先再揀Pump,類似Kiosk嘅體驗但其實係Pay at Pump(Pre-authorization)。

輕鬆啲啦香港人,唔使一口咬定咩國家用咩方法嘅,只係香港咁特別得一種啫,其他國家咁大,總有唔同計要收到你錢,一間唔得咪試另一間。
咁使唔使你打電話成個過程都要俾支 cam 影住先?你喺 cam 下面霸住個位講半粒鐘?

如果你打電話時已經行開咗,咁咪即係無分別
關咩事呀

日本車都有唔洗㩒制就彈蓋
例如連登最憎嗰啲法拉雀都係無鎖車門情況下就咁就開到油缸蓋

同埋彈油缸蓋有職員既油站都要識架啦
驚柒/阻到人
日本無平咁多
D人唔識用玩到爆炸,炸死其他人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞