點解香港d油站唔自助入油?

342 回覆
78 Like 19 Dislike

英國都可以入完先去店比錢
澳洲就係咁,
反而我唔明如果俾錢先,
我點知要入幾多公升?
拖車都係
電油入錯油渣嘅話⋯
有兩個玩法 ge….

1. 你擺低 50 蚊 先 然後 你 出去入油… 如果你打爆缸 係 要 70 ge 話 你咪 埋返去 比埋 個 20 lo

2. 你揀左 你大概要入幾多 碌卡 如果低過你揀ge amount 咪淨係碌 低 個 額?
好似好麻煩咁,入多咗又要行多轉俾錢,
都係澳洲方便啲,
入幾多錢幾多升自己話事,
打爆缸油直接彈槍就得。
其實 我講緊個d 正正就係 係澳洲 發生緊….😂

https://amp.9news.com.au/article/254c1661-4e8a-4264-be5d-3ba724ead32e

https://www.geraldtonguardian.com.au/news/regional/service-station-which-lost-up-to-20k-from-fuel-drive-offs-last-financial-year-calls-for-urgent-action-c-8463816.amp

Mr Mehla said it wasn’t practical for the fuel station to use pre-pay as the business would lose money from the service.

“We will lose a lot of sales, because the customer will pre-pay and won’t buy anything in the shop,” he said.

“When it’s pre-pay, they pick a rough price and they could have fuelled up more than the chosen amount.”

有講 話 如果個油站要prepay ge 話 佢會少左生意…
英國好多油站都真係咁
又有道理喎。
咩歐洲車熄匙油蓋會自動開?我揸過Renault 同寶馬都要自己用手打開油蓋先得
我喺英國入開油都唔洗入credit card喎,師兄去邊要入?
日本車好似係要喺車裏面撳一個掣
出面個油蓋先可以打開
我係講緊呢樣嘢
d女人咪又係渣自己條仔or老公架車
佢地d佬會幫佢地入架啦
油缸漏油?
加拿大入完比錢
你有無車牌?
屌 原來同一個國家都有唔同
溫哥華d frd話比完錢先

自己tx同ca 都入過油都係要比錢先
但又有師兄話佢個洲入完油再比油

上面日本又有人講晒兩種方法
美加好耐以前都係入完油先俾錢, 而家應該得返啲 town 仔油站仲保留係咁
你諗下好似排atm 前面果個妹下妹下都夠死
地方大既國家可能睇情況同個區治安好唔好掛
或者睇時段試過有啲平時入完比 有啲半夜要比完先
同一間油站朝早同夜晚做法唔同都得
夜晚治安差要比咗錢先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞