日經 - 單相全屋用電是否不智

48 回覆
3 Like 31 Dislike
你沖完涼出街,邊有時間再煲
又咁講,以前屋企成日係咁無問題
冷氣而家用好少電
普通13a用盡都唔驚,新款先有資格30a煮食,你開到最大火先用盡,爆炒幾分鐘乜都熟,你唔會最大火炒半個鐘掛?
儲水熱水爐正常係20a上下
所以跳制機會都好微,以前屋企未試過
熱水爐
一定唔得,唔好博
夏天開埋冷氣日日跳都似
差唔多大部大廈都有3相,只係大廈本身個load計數果陣只係比到單相一個單位
如果以你經驗之談,你會鼓勵全電,定都係用番煤氣好
好難答
全電最好裝修前鋪好線,識買電器,高壓儲水式最凍果幾日每個人冲完要等10分8分鐘下個先有得冲,人多就煩,電費堅平, 冬天先5-6百蚊
煤氣就唔洗點用腦都無問題, 但冬天煤氣費應該都要幾百蚊
因為裝修全爆,重鋪水電,所以先諗cut唔cut煤氣好
我收租單位一律氣體熱水爐,電煮食爐
用氣體煮食爐係好食啲,但太好鑊氣間屋都殘得快啲
處死式長開會不斷煲水,個爐好快死/燒穿漏水
都真係有雙相呢樣野
不過無人用差唔多一百年
唔好cut

有數得計

慳水花灑水量 10L /min , 冬天來水水溫約10度,沖涼用38度水 (唔計溫度流失)
計計下數電流好易過100A
單相成間屋得63A點夠
美國行110v 要行220就用雙相
單相唔洗諗,咪on9以為慳水花灑呢d屎橋有得走盞
學到野
岩岩google完
原來美國日本仲用緊
感謝
點計過100A? 單相既話部機唔係有上限?
好白痴 以為行110安全d 點知唔夠火數推大家電
要行雙火線轉220 如果兩條線都有條仲危險
3000w 速熱熱水爐 + 電磁爐2800 都係5800姐
淨係即熱式電熱水爐都要用三相電
不智
最好都係熱水LO用番GAS
爽好多
卿卿我我幸運兒
信我, 留煤氣沖涼, 否則你一定後悔。
其他全電OK.
單相住左幾年幾部分體式洗衣機乾衣機焗爐電磁爐一齊開都未跳過掣。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞