日經 - 單相全屋用電是否不智

48 回覆
3 Like 31 Dislike
嚟緊裝修全爆,諗住cut煤氣,將煮食爐同熱水爐都轉埋用電
見過有啲即熱式電熱水爐,如果加埋浴室寶,一堆電器
全屋單相係咪唔夠做,會唔會搞到日日屋企跳大制
同你一樣,不過好似單相熱水爐唔係好夠沖涼,好似至少三相先夠
我自己2個人住用儲水式既,長開24小時,冬天都夠沖10-15分鐘既
如果本身人多而且沖涼耐既話就都係建議用返煤氣
單相即熱爐,沖涼快啲都得既。電磁爐唔夠w數,炒餸無咁好喎。做乜咁睇唔開
單相
睇下個總制幾大先啦, 有數得計
睇你屋苑比你屋企總電流大細既姐
正常63A,三相熱水爐加浴室寶都冇問題
我記得早幾年睇個陣,單相熱水爐係比人裝係廚房洗下碗用
單相電即熱只限洗碗用 冬天沖涼唔夠用
你要用電只可以揀儲水式
唔夠做 一定要申請雙相
千祈唔好用即熱式,冬天會凍到pk, 之前租屋用過,問個熱水爐師父有冇得攪,係咪個爐壞,佢話冇,即熱係提升一個固定溫度通常廿度左右,冬天水喉水凍,加完之後都係唔夠熱

如果你用電就用速熱式,冬天都係幾分鐘就夠熱,而且keep住加熱,夠熱水你keep住用
單相電咪諗電熱水爐
如果你間屋係用嚟收租,你都係用返煤氣
用緊單相速熱式熱水爐,冬天一個人沖無問題,但連續2個人沖就未必夠熱水用。
儲水式長開247咪會好嘥電?

我睇單相即熱式,話如果用節能花灑就可以長開長有,唔知堅定流
有雙相定樣野?
我淨係識單相同三相,唔知申請批唔批
咁姐係如果屋企單相,沖涼最好用速熱好過即熱?
我見速熱係類似儲水式,不過半儲水半即熱咁
平時都少煮食,同埋諗住買埋微波蒸焗爐
返屋企唔可以即時沖涼起碼要等10分鐘以上,凍天輪住排隊沖涼,每次熱水維持到10分鐘
通常上手用完要煲好水先熄電掣,咁下手就即刻有得用熱水。
單相電即熱式熱水爐唔可以愛嚟沖涼,你死咗條心佢啦
單相60a全電無問題,舊屋就係咁
有幾點要注意
熱水爐一定要用高壓儲水式,冬天夠用,唔洗鬥快沖涼,即熱唔好諗
13a電磁爐火力會差d,據聞新款勁左,但要cfu做定30a制係廚房先夠推
以上兩款電器各30a,計數一齊開就扯盡,注意下唔好煮飯沖涼一齊就ok
冷氣+沖涼+煮食
如果大廈本身有3相,你申請單位3相會易d批
問題會好易壞
無三相都係用煤氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞