老老實實,月入30K真係咁差咩?

457 回覆
138 Like 639 Dislike
咩年紀先,如果fg 30k都仲接受到
但打滾左幾年,人工、經驗點都要有番d增長
香港平均月入30k usd
31,搵35k,成日俾啲女嫌棄冇上進心,搵得少
竹門對竹門,木門對木門啫
對方係大財團個女,你打份咩工都會俾佢哋睇唔起
對方住公屋,你月入萬五都合襯架,俾對方家長睇唔起最好早啲走,唔係有排你受
睇幾歲 30前30k pass 30後起碼要40k
18歲送外賣都50k啦
送俾我都唔住
好撚多老鼠
一睇呢句就知係低收入窮撚
30k月入你可以做d咩
節衣縮食儲錢儲幾耐先有首期?當你好生性完全唔消費,痴屋企住又唔使俾家用,儲到一百零萬,想買樓30k得一個人你借到按揭咩?
想生活寫意d供架車,一個月養加供15k,有數圍咩?
條女睇中個袋,30k月入你捨得送60k個袋俾條女咩?
30k真係做唔到d咩,你比較下自已30k過既生活,同朋友20k過既生活,其實係同一種中下收入階層既生活
差差差 她家長在防範跟你眼望眼
差差差 不敢相聚無論幾點早午晚間
差差差 不肯裸睡全為驚你靠害佢
現我學到月搵30K 都未開餐
講得無錯
gso唔算看更呀
3萬蚊今時今日黎講一個人洗就得,多半個人都搞唔掂
自己上地產網睇下幾錢 30k買唔買得起?冇首期壓測都過唔到啦30k
唔洗家用 住屋企 10k都夠
無女朋友 20K就夠
有女朋友 但未結婚 30k就夠
無仔女 50K就夠

其實主要睇你環境
之前新聞都有報 20k人 4,5年儲到一百萬
因為無駛費
風水好,啲小動物都衝入黎住
如果要交租同水電雜費,真係30k都只係生存mode
港島呀

住得下人嘅樓都過萬啦
居屋33000 點會無份
30k 只可以夠自己用
佢幾多歲先
其實係同溫層/倖存者偏差
開得連登account 起碼大專學歷 年齡介乎20~40左右
呢堆人收入係分布上收入最高 而且不乏中/高層
返7仔 萬寧多數係唔憂做既c9 或者返pt/中五畢業既學生
咁無理由同班人有咩意思

同埋有人成日笑咩現金糧 實際上現金糧嗰班人真係計少咗好多
政府/機構數據:
而家活躍既的士司機有46000個
同地盤工近110000個
仲未計補習佬 運動教練 教琴 貨車司機 以前既導遊etc
其實呢堆人收入真係唔少過30k 就算係pt幾千蚊都有
條數無你諗到咁細
可能資產爆
一人資產限左925000
問題係女方都係差唔多

今時今日男女都出黎返工,香港又無兵役拖慢男人返工時間
如果女果邊都係呢個數,男果邊都唔會差好遠
問題係女方都係差唔多呢個數

今時今日男女都出黎返工,香港又無兵役拖慢男人返工時間
如果女果邊都係呢個數,男果邊都唔會差好遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞