召喚lihkg商用車學神 (35)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
巴打你考幾點同用邊部車?
真係弓起你!

或者佢哋見到你考試至唔爬你
正常其他大車司機見到有人考大牌都唔會搞鳩佢嘅,除咗的士狗同班傻閪1/2牌唔識預火位先會咁包頭閘埋去
梳 自

召喚lihkg商用車學神 (2)
https://lih.kg/fNewKT
#9 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
未夠廿一碎冇得考commercial vehicle
時代唔同啦…
依家最快22歲都可以齊牌
巴打我哋同車 你1400應該唔算繁忙?

可否指點下考場個調頭泊位嗰度咁平
同平時練嗰度係兩回事
慢車時油門點先控制得好啲?

唔該巴打
7月 1500 考忠義街,想問下係咪好多學生亂過馬路

上星期上完第一堂,個師傅好有心機,講野好冇精神,
同埋講講下打咗幾個喊路,有"呀"有"唉"有"摺",但就零粗口,
臨尾落堂話我第一堂渣得唔錯,熟習多啲路面就得。
咁算唔算已經係好師傅
原來係商用車 POST 自膠
網上cup牌佢話完成咗要等佢幾耐先寄到
你預14日內
覺得轉出去考好d,一黎沙駕太貴同一筆錢係荃灣學可以上多唔知幾多節,話唔定學到你唔想學二黎可以順便出去其他試場考轉轉運

如果你一心諗住會考20嘅話18a都係一個選擇黎,以拎入場券為目的嘅話

btw “ 我嘅aim係想考掛接 所以點都要過到18呢關先” 呢句又未必啱曬嘅,你可以
1. 轉考19
2. 轉考19a
一堂3節時間啱啱好
竟然係AT波箱
第二次係你未吊到摩擦點就鬆咗手制所以溜後
極力子未到摩擦點就算你俾油踩到去紅區都係起唔到步,所以唔好太依賴俾油起步,棍波起步永遠係極力子行先
以前係荃灣學個陣試過等12-13架
泊s位都係背公式
夜晚係學車輛操控
聽講夜晚大窩口都幾多車
20話就話唔洗考斜路起步但都唔好鳩吊極力子條路一定有暗斜位
我學20試過溜後印象中仲俾師傅踩停咗
或者係因為風手制關係

風手制一鬆唔會即刻冇制動力因為有delay,個brake chamber要用大約0.x秒時間充氣推開條彈弓,而威也手制一鬆就即刻冇制動力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞