有堆連登仔又唔係移民,但千方百計用離岸銀行服務,係咪智障?

86 回覆
34 Like 141 Dislike
樓主太撚誠實篤爆曬啲柒頭
2019有兒登仆去換美金
依家就開咩鳩離岸
得個幾十萬以為自己好撚大枝嘢咁
吹撚咗十年支爆鎖港都仲有人信
嗰陣換美金先醒
真 優質post值得一睇再睇

[美金post] 高過7.85係要照唱美金
https://lih.kg/1475246
換美金買Tesla
咁你覺得個鄉巴佬船家會係匯豐越南有戶口?
你問過普京未?

8至80歲都要依法當兵
我寧願d錢響海外畀人倒落海都唔會留響度囉
至少啲錢,射出英國都唔益港共養黑警維撚
出境會睇你行李有冇帶違禁品,
先唔講會唔會改法例,P.S.隨時改法例有幾難。
你知唔知個人行李唔可以帶走多過某個金額既現金、金銀、首飾、物品。
唔識search就問下ChatGPT
買晒黃金就得
黃金帶不走,出入境攜帶金額限制
依家香港風險高咗咁多
唔走先On9
咪撚痴線啦你
香港出境就無限你戴撈既

班連登仔有幾多錢擺離岸?幾十萬港紙,買隻撈都猛猛緊。
肉身要走我無意見。最緊要人無事。錢財都只係身外物。
到果日你就知自己on 9
兩睇
就算你最後時刻走到
去到外國一蚊都冇
要由頭開始過
生不如死
點解唔做少少準備
你果一刻有能力走就係

我深信連登仔大部份都無能力,一般平凡人無後門、無得指下個鼻哥、無得撻朵

游水出公海咩
你當時間可以分成十時段
你當現在是3
可能去到5-7已好多人走
但我同意好多連登仔到8-9時段仲出post話走咗咁多人人工好高收成期,咁如果最後走唔到怪誰?
ChatGPT
這篇文章在語言上有不少粗俗用詞,不太適合在公共場合或正式討論中使用。就文章本身所說的內容而言,我認為作者的觀點可以分成幾個部分來討論:

對於一些人開設離岸戶口的行為持批評態度。
建議不需要有過多財富的人不需要開設離岸戶口。
建議將錢用於其他方面,例如購買奢侈品。
對於第一點,開設離岸戶口是一個合法的財務管理手段,但這並不代表所有人都需要這樣做。對於第二點,如果個人沒有大量財富或需要分散風險,確實沒有必要開設離岸戶口。對於第三點,這是個人的消費觀念,不同人有不同的價值觀和消費需求,無法一概而論。

總之,文章表達了作者的觀點,但其中含有粗俗用詞且偏激,不太適合作為公開討論的內容。
-----

開設離岸戶口和購買手錶離境後兌現可能是一些人考慮的選擇。

開設離岸戶口可能有助於分散風險,但需要注意的是,不同國家的法律和監管制度有所不同,需要根據實際情況進行評估。此外,離岸戶口的管理和維護也需要成本和費用,需要根據個人的財務情況進行評估。

購買手錶等奢侈品然後離境兌現,可能可以獲得現金以應對走難情況,但需要注意的是,手錶等奢侈品的價值可能受到市場波動和商品流通問題的影響,存在一定的風險。此外,進出境時可能會面臨海關的查驗和監管,需要遵守相關法律法規。

對於普通人在離岸戶口存錢,基本上沒有直接風險,但需要注意的是,存款的利息可能會受到稅收和匯率波動的影響,需要進行相關的評估。此外,不同國家的法律和監管制度有所不同,需要注意相關的風險和規定。

總之,在考慮如何保障財產的情況下,需要根據個人的實際情況進行評估和決策,並且需要慎重考慮各種因素,而不僅僅是財產保值和風險分散。
有智慧啦
美元定期高過港元好多
有美元買美債息仲高D
起底啦 不嬲㗎啦
智障樓主的on9假設:

開離岸銀行户口 + 但人走唔到 = 開嚟冇用

稍為用腦諗吓, 就知以上結論係真正智障同on99
又係你條一言堂戇鳩仔玩 不服來辯,搞清楚自己D思路未架?咪一陣間講兩講又嗌人地收嗲喎

不服來辯!在外國渣車,真係比搭車便宜?
https://lih.kg/jDJKyT
#2 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞