路透社:美國正設法阻止洪都拉斯與中國建交

53 回覆
16 Like 8 Dislike
點解要斷交?
國家利益呢4個字真係咁難理解咩?
如果台灣可以俾到比中國更多嘅利益
邊個會同中國建交
依家仲興武力入侵?
美國近幾十年玩左咁多次 有邊次真係有賺
搞臭自己個名 洗哂D錢 仲要最後得益嘅係支那
咁人地洪都拉斯既國家利益咪就係同中國建交囉
美國咁叻,咪俾多d利益洪國,一係屈台灣俾
冇計 台灣太廢
中美建交條款都SET死左, 兩邊都交等於自行廢除1972年中美建交條款
連登師承美國套雙重標準, 你點講佢都聽唔明架
錯咩?
美國武力解決古巴/巴拿馬問題就可以?
你呢套論述先九唔搭八
所以,大陸出得起錢咪ok囉,唔好又話借嘅話
洪都拉斯似想大陸直接科水,咁就醒喇
斷章取義高手喎
美國只係其中一個例子 去到你口中就變成淨係從美國角度出發 無視左我任何國家呢4隻字

我邊隻字反對洪都拉斯同中國建交?

最後果段仲好笑 一個正常普遍既外交角力去到你口中變做霸權
盲左?

任何國家都有權根據自己國家利益去同其他國家互動or提出要求
只要冇過界就得
所以都唔明台灣養住佢哋有咩用
用呢D錢買多幾支雄風唔好咩
盲左個是你
你剩睇到俄羅斯用武力打烏克蘭
到美國武力打南斯拉夫/巴拿馬你當睇唔到
美國自己以身作則先啦
打波食飯唔預埋平仔,做朋友做到咁衰
美國有核武唔代表你可以發展核武。
呢啲垃圾國家交黎做咩

雷依納表示,洪都拉斯在能源、社會政策和償還債務的需求「正淹沒國家」。洪國去年已還債22億美元,今年仍須支付23億美元,以完成償還總值200億美元的內外債務。雷依納稱,洪國曾要求台灣將每年5000萬美元援助加倍,並研究「重新調整」洪國積欠台灣的6億美元債務,惟未獲台灣積極回應。
同中國建交=發展核武?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞