路透社:美國正設法阻止洪都拉斯與中國建交

53 回覆
16 Like 8 Dislike
https://today.line.me/tw/v2/article/3NqqwDP
路透:美國正設法阻止宏都拉斯棄台投中

路透社
更新於 1小時前 • 發布於 1小時前

(路透德古西加巴18日電)路透社今天引述知情人士指出,美國正試圖阻止宏都拉斯與台灣斷交、轉而與中國建交的計畫,希望在還未達成正式協議前,宏都拉斯還有回心轉意的空間。
宏都拉斯總統秀瑪菈.卡斯楚(Xiomara Castro,另譯:卡蕬楚)2021年總統大選前發表政見時,曾提可能與台灣斷交、轉與中國建交的想法,但她2022年表態希望與台灣維持邦交。

卡斯楚本月14日宣布,她已指示尋求與中國建交,遵守她2021年總統大選時承諾。之後美國持續展開外交施壓。
一位美國政府官員告訴路透社:「我們真的不知道是幾天,幾週還是幾個月。這是一種談判策略嗎?我們不確定,但我們將繼續提出我們的理由。」
兩名在台北的外交消息人士指稱,在卡斯楚宣布擬與中國建交後,宏都拉斯駐台大使布羅德(Harold Burgos)15日與台灣外交部官員會面;相較之下,2021年尼加拉瓜與台灣斷交時,尼國大使曾拒絕與台灣方面會談。
廣告(請繼續閱讀本文)

路透社無法得知上述會面的結果,但台灣外交部公開表示,已告訴布羅德,宏都拉斯應「謹慎考慮,不要陷入中國的圈套,做出錯誤決定」。中央社(翻譯)
又係要攞錢
小學雞
我唔俾你同佢做朋友
叫美國自己同中國斷交先啦
食兩家茶禮
你咁把炮就自己同祖國斷交先啦
點解阻人發達,年年收百億唔好咩?
咁美國自己幾時同中國斷交?
痴撚線自己同人建交搵人民幣就得人哋就唔得

畀啲桔屎,一係就同中華人民共和國斷交同中華民國復交,一係兩邊都交,而家唔嗲唔吊想點
真係有種的話
美帝不妨宣佈多任何一個國家改同大陸建交
美帝自己就自動同台灣建交咯
而家唔湯唔水咁,核突到爆
對於美國,
根本問題唔係Honduras 同唔同台北斷交
而係中國勢力透過建交繼續蔓延美國後欄
策動政變攪掂佢啦
其實有咩問題

美國英國個個西方國家邊個冇同中國建交

啲台灣佬喺度屌洪都拉斯、串話會有債務陷阱,又唔見佢哋講歐美早已經一同咗中國建交
台灣
Honduras 有個美軍基地
中美洲一直係美國勢力範圍
以前就蘇聯都試過不斷將勢力想慢慢蔓延
宜家就輪到支那
美國點都要阻止 eg 好似70年代打擊個邊共產黨
美洲唔可以再出現下一個古巴

不過宜家開始好多國家都唔睇美國頭
阿拉伯 中南美洲
人哋係你後花園附近不斷搞事 你都唔想
你呢個比喻到九唔搭八嘅

乜鬼嘢後花園? 洪都拉斯係獨立國家,鍾意同邊個建交咪同邊個建交囉,有咩問題?

你話因為係美國後花園所以唔俾建交
咁樣同講「美國喺俄羅斯後花園烏克蘭搞事,所以俄羅斯入侵烏克蘭有理」有咩分別? 同「烏克蘭係俄羅斯後花園,所以唔俾加入北約歐盟」有咩分別?

再講美國自己都同中國建咗交,真係唔明洪都拉斯同中國建交有咩唔得
你呢套論述先九唔搭八
美國點解冇權阻止人哋投共?任何國家都有權根據自己國家利益去同其他國家互動or提出要求
只要冇過界就得
俄羅斯最錯嘅係用武力侵犯其他國家
依家美國只係用外交手段 兩樣完全有咩可比性?
美帝連Elon musk 響大陸設廠都阻止唔到啦
都係解唔到
美國仲咩唔同中國斷交呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞