葵芳謀殺案丨住戶指末聞有人貼反修例文宣及被追債

165 回覆
262 Like 9 Dislike
但你炒車喎
有人睇到 有人睇唔到有咩咁出奇
連自己炒車 定人哋炒車都唔識

所以你班垃圾,做乜柒都係失敗 做乜柒都係輸 生存係世上都係害人害己
唔明點解個法團主席
會知哂全幢樓啲人物關係+財政狀況

起碼我自己住嗰度
個主席同我唔會熟到咁

不過或者佢哋者小屋苑
鄰里關係勁close啦
藍屍作假新聞

個女死者都係法團,點會唔知?
原來佢話自己係手足, 鄰居個女收留佢, 雙方都無見過面, 係個女放假返黎先見過, 根本唔係男女朋友

真係仆街之中既仆街
咩都關示威者事
入室
住戶根本唔清楚佢為人

明顯就係欠債謀財仲拗乜鬼
今朝班波台狗吹到天花龍鳳
自己講自己笑咁
葵芳閣第3座發生恐怖命案,女事主梁雪卿(63歲)返回居所之際,撞破賊人在單位爆竊,遭對方用鐵筆扑頭施襲將她殺死,兇徒繼而逃離現場。據了解,疑兇為鄰近單位戶主女兒的男友人,與死者相識,事件揭發前已潛逃日本。

據了解,疑兇認識死者鄰近單位戶主的女兒,雙方經由社交媒體結為朋友。疑兇疑因沉迷賭博,欠下賭債,導致眾叛親離。2020年初到該名女友人位於葵芳閣的單位暫避債主風頭。有街坊透露,間中聽到疑兇在大廈走廊接聽收數公司電話,導致街坊人心惶惶。戶主女兒後來前往外國讀書,疑兇仍繼續於女方家中居住。由於死者與鄰居,即疑兇女友人一家關係良好,死者曾將後備門匙交予鄰居保管,以防漏帶鎖匙,最終種下禍根

消息指,疑兇洋名Deran,2019年反對修訂逃犯條例期間非常活躍,曾參加「前線訓練營」,在街頭示威期間認識事主鄰居戶主的女兒,及後兩人過從甚密,並於上址同居。戶主女兒對Deran提供免費居住地方及膳食供養,後來女方前往外國讀書,男方繼續在女友人家中白食白住。據悉,Deran對此甚為自滿,曾對外宣稱「有女人畀地方我住」。

據悉,屋內夾萬為死者擁有,只有死者知道內裏乾坤,根據死者男友透露,夾萬內應該有一些珠寶金器及公司文件。現場初步點算,死者同時有鑽石及金飾不翼而飛,價值約10多萬元。死者與男友共同擁有事發單位,並同居於上址。死者從事運輸公司生意,並於上址家中辦公,初步懷疑有人心懷不軌,認為死者身家豐厚,利用後備門匙開門入屋爆竊行兇

歸家撞破竊案,懷疑為梁雪卿惹來殺身之禍,疑兇身份曝光後,不少街坊均為殺機近在身邊感到毛骨悚然,更加注重鎖好門窗。葵芳閣的法團主席劉啟安表示,死者與同層相鄰戶主關係友好,不排除在信任下將後備鎖匙交予對方保管。該名戶主育有一女,早幾年負笈海外,現時據悉在英國工作,而最近3、4年,該單位另有一名年約25歲的年輕人入住,戶主對外僅稱是其姨甥。

劉形容,該名男子的容貌頗為俊朗,身材瘦削,雙手有紋身,平日斯文有禮,出入會與街坊打招呼,並曾聲稱就讀護理系。本周二命案曝光後,執法部門即刻封鎖現場調查,並逐家逐戶查問同層鄰居,但只有該名男子不知所終,當時不少居民已對兇手身份「心中有數」,而劉透過翻查大廈「天眼」,亦見到該名男子在同日多次出入,最後一次步出葵芳閣後,就此一去無回頭。他痛心慨嘆,如果該男子證實是兇手,眾人必定會「跌晒眼鏡」,對他信心盡失。

港府目前雖與約10個國家有移交逃犯協定,但不包括日本,而日本與本港於2008年曾簽訂刑事司法協助協定。執業大律師陸偉雄表示,本港執法部門可以向日本提出要求,提出理據證明疑兇與命案相關,請對方按照法律協助協定提供協助,當疑兇落網,便移交本港,惟若對方拒絕配合亦無辦法,屆時或要透過外交方法處理。
呢兩母女仲點面對鄰居? 招引個死仆街返黎害死人
你仲清楚,似有份策劃
有消息人士話係\
肯定係
條撚樣門面功夫做足 黃圈入邊好多都係咁 根本都唔知呢啲人密謀&幾時出手
仲繼續share fake news
夠鐘食藥啦傻閪
你咁講係咩意思?
前線夏令營是咪老作
咁佢嘅殺人動機?唔係真兇?

黃就一定唔會犯法咩

錯/柒就潛啦
我講錯嘢, 饒我一命please
得啦,你啱哂啦
前線訓練營丫麻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞