葵芳謀殺案丨住戶指末聞有人貼反修例文宣及被追債

165 回覆
262 Like 9 Dislike
汁:明報
被追債都係吹?
如果最後條友係休班警我聽日(3月17日)中午1200正銅鑼灣裸跑
唔會又係黑警掛
劉啟安表示,約兩至三年前有一名20多歲男子入住鄰居單位,女戶主蔡太介紹男子為其「家姐個仔」,男子則叫蔡太為「姨姨」,指並非女兒男友。他稱,男子高高瘦瘦,中等身材,平日有打招呼,感覺有禮,他亦曾在電梯遇過男子數次,得悉他有意唸護理系,並留意到其手臂有紋身,還笑言「有紋身做嘢會唔會麻煩呀」,劉與男子最後一次見面為一個月前。他指女戶主蔡太原與女兒同住,女兒半年前到英國工作,餘下該男子與蔡太同住。

至於有傳涉案男子曾欠債,劉啟安稱不清楚其財務情况,指該層以至整棟大廈均不曾遭人追債。亦有報道指,男子在反修例期間活躍,並曾與身穿裝備者回家及在大堂張貼文宣,劉亦認為並非事實,指當時並沒有留意到有關情况。

事發當晚,女死者男友向鄰居借後備鎖匙開門入屋,揭發事件,劉稱,蔡太正是有份一同開門者,當晚見她雙眼通紅,相信她深受打擊。他坦言,警方調查全層住戶時,惟該男子未有出現,「唯一一個唔喺度,大家都心中有數」,但自己仍不敢相信,「唔希望係佢,傷害咗親友、街坊信任」。
即係港共走狗又老作
🤣New XG大家明啦

所以有能力嘅真係要離開世界好大好再浪費係一個好希望嘅地方上邊
係,但可能同大廈法團有關!
日月報呢排搞乜
上次踢爆網軍今次走去fact check
捉到再講啦!依家我話佢係韓國人都得啦!我係葵芳街坊嚟,識佢㗎!佢係北韓人識普通話,嚟香港搵食,收錢破壞香港,然後識咗條女就住係葵芳,條女我都識,係隔離做間局文職,因為鄰居見條女係隔離局做覺得信得過就俾咗條後備鎖匙佢,點知個韓佬拎咗去爆格,就咁
調翻轉,星島果篇個記者叫咩名
係咪前文匯記者以為自己仲做緊文匯報
呢啲po就無blocked user入
諗緊下一單了
無署名
變星島fakenews案
咁都要有人endorsed 先出得街
唔好俾我估中,實情條仔係蔡太嘅小白臉,同人講就話係個女男朋友掩飾
你估星島而家care呢啲咩?
最緊要屈咗先
澄清都唔需要
大撚把傻鳩藍絲信
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞