公屋又贏!房協推 長者安居樂 60歲以上租戶先繳百二萬起租住權費,之後每月要繳付3千元服務費

134 回覆
9 Like 93 Dislike
港共扮工真勁,順便cap埋工程費
斷開果個位係邊
連登鼓勵窮人唔結婚唔生仔
連長者安居樂都唔支持
其實想單身窮人老左住邊
窮咩鬼,一下攞到百幾萬出嚟邊忽窮?
住得呢啲屋都無後代/無諗住比物業後代,人都死鳩咗,間屋都帶唔走架啦
60歲得2,300萬係手唔算窮係我認真定咩
有能力儲到二三百邊忽窮
佢連住公屋嘅資格都冇,又可以一炮過買居屋都叫窮
仲要服務費可以年年加
水魚先會落搭
單身冇買樓....
香港人跟規矩本身就冇資格住公屋
揸的士做譚仔跟規矩本身都過晒入息
仲有單身抽居屋個機會

你點話點好 我實唔夠你講
會唔會食水太深
120萬, 60歲以上
10年 - 1.2萬+3000/月
20年 - 0.6萬+3000/月
30年- 0.3萬+3000/月
可能係target俾有班撚樣親戚想謀你家產既廢老申請?

等佢俾左舊錢, 覺得之後自己睇醫生有保障, 但係人手夠唔夠就冇人知
對象為60歲以上中產長者
堂堂中產都比你叫做窮人
仲要係比完百幾萬仲可以生活到
除咗你,無人會叫佢地窮囉

3000蚊一個月, 生果金左手交右手
咁申請公屋張form你試吓填有2、3百萬資產

根據你logic,咁窮,一定即批公屋
你俾完兩百萬入住
一個唔好彩住左兩年有事無錢再俾管理費
果兩百萬就無撚左?
因為果兩百萬應該唔係業權嚟
無得強拍
冇生果金的

not自住物業,而且已自己向政府申報有幾百萬資產
700萬拎哂去年金 都講緊 2講5 每個月比番你 再加 兩老老人金 8000。
仲可以申請公屋。
早排啲老豆老母比首期,仔女供
佢嘅定義下都係窮人
怪不知樓市gogogo啦
窮人都買到樓
除左冇兒女既老人家....我諗唔到仲有咩人想租....個局攞明係叫你用盡D錢入黎等死
住住下 冇錢交管理費會點?

可能佢資產申報時係bitcoin價

會大上大落,

或者股票突然執笠、無限停牌冇曬錢
唔記得邊個Ching post左個plan係包左睇醫生個D開支,

豐頤居與首兩個「長者安居樂」項目同樣設有護理安老院舍和復康服務,為住戶提供一站式服務

老人家睇呢D係好貴既

用左大半世賺完錢, 然後最後個段日子因為怕死勁快嘔返出黎

留意返, 係首兩個項目先有, 之後可能無, 或者要share呢邊既服務
又割
比百幾萬之後仲要每月比錢
咁點解仲要黎依到住?
有咁既錢,去間好D既老人阮仲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞