公屋又贏!房協推 長者安居樂 60歲以上租戶先繳百二萬起租住權費,之後每月要繳付3千元服務費

134 回覆
9 Like 93 Dislike
邊個話你聽全部一千蚊紙?
唔明 對像係咩人
邊條撚樣諗出來
有得諗 不過要同香港攬炒
高級老人院?
會唔會有孝子趕老豆老母去
不知幾多老人去游水 做gym
日日都爆場
好多都行得走得
265萬元/30年/12個月=7,361 仲要比3000
屌你成萬蚊一個月租.
你老傻閪,我反正都老人我唔老長計劃繼續公屋唔好?
個265萬日日住酒店等, 等到尾轉年金都仲得
申請人亦要具有經濟能力,例如年齡60至69歲單身人士的收入和資產為465萬至827萬元、二人家庭/組合為698萬至1241萬元、70歲或以上單身人士為368萬至760萬元、70歲或以上二人家庭/組合為552萬至1140萬元。

70成千萬,洗撚你擔心咩仆街!
邊個話你聽只可以用港紙,換100美金都等值7百幾蚊港紙

而且賺錢就話難啫,洗哂啲資產有幾難
你對
洗撚哂佢再上囉

畀200萬政府,點解唔自己洗哂先?
畀完首期,60歲以上打咩工過壓測?
有得百二萬加間屋
大把野簡
李怡之前都係住呢度
其實啲改善房屋供應措施出黎個價咁仆街
只會助長劏房
所謂金融創新就係將實物變現金,無論退休三寶(逆按揭、年金、保單抵押),mbs就係將幾萬單按揭混合再拆散做債券,長者屋租住權都係同樣係變錢用
點樣唔使交租

你已經預繳2X年租金先,仲要有多2X年命先至平手
60歲 根本申請公屋KO曬

資產超標 就使到符合資格/餅乾罐大法

又有特快長者龍,65歲又可申請長生津

而且公屋住戶過咗60歲,又以後唔使 兩年再報一次資產/入息
60歲仲買樓?

打算死後送俾政府?
點解地方咁細仲可以咁多雜物
連登仔成日用自己思維諗人地,都幾好笑。
香港好 L多老野好有錢架,百幾萬對佢地唻講唔係全副身家,第一二期反應好先再推第三期啦。
比個例子,一對老夫婦退休無耐,可能揸住層舊唐樓要行幾層。比較之下長者屋新啲,唔使自己攪維修,裏面啲裝修係比老人家,例如輪椅出入方便,廁所有晒扶手,仲有醫生護士,有會所。
啲錢又帶唔到入棺財,有能力,比啲錢係 upgrade 到自己退休生活,好多人都肯比
呢樣野算唔算最反智既計劃究竟有咩人會申請
double income no kids個班,尤其想剛剛好洗晒錢就byebye個隻
例如住開太古城黃埔個班,賣咗間屋一千萬,二百萬交畀房協換呢個服務,淨返八百萬,炒股炒金炒加密貨幣,中電話騙案中屯門娜娜又得,總之將資金有得郁,係現代金融嘅主要目標
有咁嘅錢應該唔會留係香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞