Bitcoin / Crypto 集中討論區 (480)Buy the Fucking Panic (BTFP)

973 回覆
2 Like 5 Dislike
比特仔
進攻失敗
撚狗
Bullish 佬幾耐我幾耐
Usdc差嗰0.幾% peg返 等乜撚野
我都諗緊等又唔係唔等又唔係
突然就俾usdc kick住我啲錢
照計0.5%搬磚都應該仲有得賺 唔知啲大戶搞乜撚
咁點解你唔去搬
你自己個答案可能就係其中一個原因點解仲未peg返
題外話,usdt都唔係保持1:1usd,長期都有浮動啦
因為得企業可以同circle redeem囉
Tether就算可以個人買賣都要100k美金啦
所以我咪話大戶囉
我可以搬一早搬撚左
搞撚到張long合約食咗我好多資金費率🤡
仲有 正常時期usdc/usdt淨動唔會超過0.05% 而家係講緊10倍 你睇下圖就知
再講人地食0.5%同我哋食0.5%都唔同
真係有得搬都都嘥氣
柒到傻仲串柒柒
其實都有個人戶可以搬(雖然都好耐唔比新申請)
但個人另一個問題就係AML
仲有再大每周都只可以50萬鎂不過今次黎講最多咪搬一轉
等匯返都peg返
而家個差距就連匯款手續費都唔夠比
Loom
所以個人咪唔在考慮之列
企業級大戶有咩可能會賺唔返手續費 如果唔係平時係浮動就唔會細過而家咁多啦
吸血
你講我定佢
如果講我既話,一來唔知邊到柒,更加唔知邊到串
其實係一個好簡單既道理,當問點解全世界都唔補返個個缺口去返1:1 USD,咁第一個位就係問點解自己唔做,已經有一個原因
如果你預期佢好穩陣點都會返1:1,咁有缺口點解唔入

同埋呢個market唔係得一個交易所,一個trade pair,搬磚都唔只限大戶搬去circle到兌
如果係講binance或者bybit既話,usdc都只係得同usdt做對既pair,usdc去唔到1:1usdt,更大原因係而家usdt強勢,呢點都係同circle redeem無關。
我一開始已經係問緊點解大戶未搬 所以我點解要問自己?你第一個point已經唔關事

而我講circle係因為而家得circle係保證1:1兌換
其他trade pair長期都有bot搬架啦 你睇下啲cex uniswap curve全部usdc價都equilibriate左 即係而家0.994已經係唔計circle價差以外既市場均價 所以根本唔關事
我地試下分2part來傾,
先講usdc/usd呢個pair,亦係circle redeem保證兌換率理應既1:1,呢到唔洗理dex,因為係虛幣:法幣既對,只會有cex有,最大volume既Kraken,報價0.9993(我打緊字既呢一刻),同1:1之間既差距係0.07%,所以如果要講大戶搬磚去circle redeem既話,佢地唔係賺0.5%,係賺得0.07%
而我上上個回覆提usdt一直都浮動既原因係想講,穩定幣除非平台強制定價做1 (好似ftx會將usdc、busd直接當係1usd來計),本來就會有浮動,usdc經歷完咁大風波,仲係0.9993,我覺得好合理了
再講既係usdc/usdt,亦都相信係你講緊cex同dex既數字,0.994(都係我打緊字既呢一刻)。然後依然係搵返usdt/usd最大volume既Kraken報價來睇,係1.0055。咁就係一個算術題了,USDC/USD=0.993,USDT/USD=1.0055, USDC/USDT = 0.9938 ~0.994
咁解唔解釋到點解散戶又好,大戶又好,都冇大家想像會搬磚去返1:1既原因
補充返個文字總結,大家想像既1:1套左落去USDC對USDT呢個PAIR到,但實際上1:1只係circle對USDC對USD既承諾。
所以因應返USDT而家個強勢,1.0055,USDC對USDT先會去到0.994
亦因為咁,USDC:USDT既現價同1:1中間,係冇利盈空間,無論係大戶定散戶角度
睇下解唔解到啦,有咩唔同意再傾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞