二戰時日本點解可以打到中國同東南亞仆晒街?

107 回覆
4 Like 35 Dislike
今日中國人隨時個個一出去就爭做逃兵
淨講軍隊質素國民黨都比唔上日軍
仲要日本攻打中國已經有晒準備
救中國則亡大清
sir this way
以前都係啦 當地人帶8國聯軍入京掃貨
果陣滿清係外族 當漢人係下等人咁統治 太平天國個教義咁on9都有咁多人跟仲打死左幾千萬人就知漢人幾憎大清啦

對漢人黎講 大清同8國聯軍一樣係外族 而且鬼佬對中國人冇咁殘忍 一鴉果陣滿清驚漢人會幫英國人 係英軍攻城之前會事先屠殺城內既漢人

果陣D中國人心水清過現代既人好多
因為清朝既變革失敗
係 仲詳細過中國地圖
反映晌硬件好似坦克,飛機,時間一耐就追唔到美國,事實係講工業水平同同期英美有距離,只係中國更差
日本坦克連美國M4都唔夠打,硫磺島戰役日軍坦克差不多全部被滅,反而晌歐洲平均四架M4至夠招呼一架德軍虎型
初期齋打支那個陣 歐美都冇禁運日本
直到日本打珍珠港+東南亞(多數係歐美殖民地)

之後先禁運 打多2-3年就戰爭物資短缺
最後惟有玩玉碎同神風
以前嘅香港要成日講好故事?唔好講97前咁遠,就算係689年代都仲係正正常常.
共產黨幽靈唔係外來嘢?
英日同盟
因為支那人垃圾囉 個個抽大煙打飛機
係勁喎 同時同美英俄三大帝國正面隻抽打
唯一打破幾百年亞洲宿命國家
署名システムが起動されました。
悪い評価による運用の妨げにならないようお願いします。
中國一早有太平天國,徹底推翻古代幾千年嘅儒家思想而接受資本主義(資政新篇),但可惜比清朝同英國佬聯合消滅左。

日本首任首相伊藤博文就講過:「英國介入鎮壓太平天國是個大錯誤,阻斷了中國社會一個正常、有益的自然過程,而滿清滅亡動盪將更為暴烈,而且會拖得更久,因為那被拖延太久,老早就該發生」。
民族特性同貫徹變革理念
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞