成為屋宇裝備工程師:薪酬高,發展前景好!

88 回覆
17 Like 117 Dislike
又水人入行
經驗豐富的註冊屋宇裝備工程師就像是樓宇的醫生一樣,負責監督、維護和維修建築物內部的各種設備和系統。而與裝備系統的設計更是其中一個重要的職責。就像人體內的心臟和血管系統一樣,建築物內部的各種設備和系統需要正確的設計和規劃,才能夠確保其正常運作和最大限度地提高效率。

裝備系統的設計不僅僅是關於技術和工程,還涉及到使用者的需求和經濟效益等因素。經驗豐富的註冊屋宇裝備工程師需要對建築物的使用情況和環境進行全面的分析和評估,並根據使用者的需求和預算制定最適合的設計方案。

就像人體內的心臟需要正確的設計和規劃才能夠保持正常運作,建築物內部的各種設備和系統也需要正確的設計和規劃才能夠保持正常運作。不僅如此,良好的設計還可以保證設備和系統的效率和可靠性,從而降低維修和維護的成本。

經驗豐富的註冊屋宇裝備工程師需要擁有豐富的知識和經驗,以確保他們能夠為建築物提供最佳的設計方案。他們需要對各種不同的設備和系統有深入的了解,並能夠根據建築物的不同需求進行選擇和設計。同時,他們還需要熟悉各種新興技術和趨勢,以確保他們的設計方案能夠跟上時代的步伐。

裝備系統的設計是經驗豐富的註冊屋宇裝備工程師的一個重要職責。他們需要擁有豐富的知識和經驗,以確保他們能夠為建築物提供最佳的設計方案。他們的設計可以確保設備和系統的正常運作、效率和可靠性,從而為使用者提供一個安全、舒適的環境。
hku依家25分都入到,polyu 23分
30000係完scheme AE 價姐
加多兩年考到牌就上 45k 左右
bse 永遠係最後執手尾既人
喺建築工程項目嘅 保方
守住每個項目最後一道防線

其他專業取代唔到
只有BSE可以救場
收皮啦bs狗
上至業主下至工人都屌鳩你
以為升到上m grade 唔洗比人屌?

唔識人唔係女就唔好入行做工程
其實開呢d post仲折墮過殺人放火

水鳩人入行,斷送人生
人工低,工時長,工作量大
樓主呃人入黎做係咩意思?
仲要水人入arup

低層engine價十年如一日
入面啲大佬8成都係呃飯食
門口嗰班啊姐係地盤大佬啲親戚嚟
好撚多黃馬褂,你真係以為佢哋係普通啊姐
樓豬又水人入行
各位遠離工程,特別BS

人哋護士已經準備免執業試
我哋HKIE 班大佬仲圍爐睇心情簽你去考牌
比你考都要撚到你唔識答
我用數據說話 冇水人
前景好 人工高
壓力自然高
唔係人人做得黎
人哋講緊BS你up乜鳩
私人企業年資vs人工數據邊度有得睇?
mhkie 先得4雞幾
我做保險好過
但你知唔知果member最快都要6年先考到
而且近5年只有一個可以做到?
當冇咁叻做8年考到
30頭45k 算係咁
入行門檻唔算高
比較平民
係就係

不過我見過的E&M 工程師,好多由0900做到2200
HKIE班正苦佬黎,私人市場比大陸N展攻陷又如何
OT畫圖啦仲望
好多專業人士都係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞