成為屋宇裝備工程師:薪酬高,發展前景好!

88 回覆
17 Like 117 Dislike
讀i大得啦

講個笑話bs揾到好多錢
門口洗地個呀姐都高人工過bs仔
阿姐年薪55萬? 駛唔駛幫出入地盤佬洗埋雀仔先有?
人工條數計唔計政府
唔計
仲唔包director grade

條數已經低估咗好多
屋宇裝備工程師 前途無可限量
Civil 做3-5年都45k啦
濕鳩bs MHKIE 先45k, 仲要做10年都未必考到
則師都係得45K,I大畢業有45K仲想點
個個都知銀行金融好搵,
中學上大學揀科已經少人揀,
仲要越黎越少後生仔,
又有中層成家移民,
畢業個班畢業即走,
大家睇住一個個專業準備瓦解
護士只係第一行...
寫得唔錯
有幾多個I大真係有hkie
做BS悔終生
on9先做BS
你似乎係一名BS行業嘅從業員,係香港嘅工作環境係辛苦嘅,人工亦唔夠高。雖然BS行業係香港仲未夠受廣泛尊重,但我仲係要鼓勵你唔好放棄,繼續努力,將來定有更好嘅發展。
隨著環保和可持續發展的日益重要,建築業對於綠色建築的需求不斷增加。這將帶來更多的機會,eg BEAM plus, energy audit, LEED etc ,讓屋宇設備工程師在設計可持續的建築方案上發揮創造力。
物聯網技術和人工智能的進步,屋宇設備工程師可以使用這些新技術來監控和管理建築物的能源使用,eg BIM, BMS, WIFI apps control etc,並提高其效率。
屋宇設備工程師是建築項目成功的關鍵之一。這個行業將繼續繁榮發展,因為人們需要安全、舒適、高效的建築物。這也為屋宇設備工程師提供了一個穩定的職業前景。
見到HKIE Scheme A 都知咩事
有得揀點解唔做QS
樓主靜過太空
未必個個入到surveying
Hku surveying 收緊30分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞