cheat meal係可以幾耐一次

51 回覆
1 Like 12 Dislike
要有視覺效果一定係靠做運動操線條
要有肌肉身型先靚
你食太少邊長到肌肉
其實唔落油煮野都唔一定難食
可以落適量調味料
何況橄欖油呢啲都要食下卦

間唔中氣炸/焗下野又唔洗額外加油
唔洗下下白烚咁痛苦喎
佢講啲都係原形食物蛋白質
當然要食

甜品如果你本身好鍾意食
要完全戒你好痛苦既話
就逐步減
例如由日日食變一星期三次
全糖變半糖咁

逼得自己太痛苦好易反效果暴食
你有冇計tdee架
食得太少會越來越易肥架喎
大約相隔五至六個鐘
我唔知我食得叫唔叫少,只係比以前減少咗唔少澱粉同糖,增加咗膳食纖維同蛋白質,但嘢食嘅份量冇比以前少好多
我都係餐餐大概食到7成飽就停
一個月3 4次都ok啦
煎嘢或者炒嘅話會落少少橄欖油
食雞胸有時都會落黑椒焗
不過都係水煮多,咁樣我都ok嘅,應該只係未完全習慣
計下tdee啦
嚴重懷疑你食得過少
以前減肥嗰排都完全減曬甜嘢
但之後有啲hea,開始間唔中會食返啲朱古力咁,不過都係冇掂過甜嘢飲嗰啲
所以都叫做習慣生活冇甜品
不過近排好想食蛋糕,就係想知cheat meal可唔可以食
既然唔可以就算啦
我冇計tdee啊,之後計下
我仲以為自己已經食得好多,搞到餐餐食完仲會有啲罪惡
點解要習慣?
我減左年幾肥,從來冇要自己食難食既野
係食野小心左,冇乜食甜野油炸垃圾野
但從來唔會煮啲唔好食既野放入口
例如有菜有魚有肉煮埋一鍋
唔洗落濃味調味料一樣好好味

你咁樣做只係適得其反
耐唔中食一件半件
你覺得會即刻肥十磅?
有啲人話減肥係計數
咁你今日食多左咪做下運動,聽日食返正常囉
一件蛋糕我計你300卡路里好未?
3500先=一磅
你今日食左一件蛋糕就會前功盡費?

你連自己做緊乜都唔知點樣減肥
我唔係覺得依家食緊嘅嘢難食啊,只係以前食開有醬汁有煎有炸嘅嘢,依家食得清咗會有啲唔習慣
我都係食菜食魚食肉咁,中午同晚餐都有呢啲嘢食
只係煮嘅方法同之前唔太一樣咁
而家計啦仲等幾時
https://tdeecalculator.net

人係需要能量先可以生存
食野都罪惡咁你食風啦
咁咪即係逼緊自己食啲唔想食既野囉
都係果句
有冇辦法一世都係咁?冇既話就轉方法
咁點都唔可以好似以前咁食掛,我依家食緊嘅仍然係自己鍾意嘅嘢食嚟
我依家係覺得可以一直咁落去,只要間唔中可以放縱下嘅話就ok
唔知你以前點食
你冇講

連你身型係點
體重、目標,咩都唔知
而家每日食緊幾多卡又唔知
評論唔到

你睇下啲基本知識先啦
再唔係搵專業人士
冇特別戒過口
只要計落嗰日唔爆卡路里嘅乜照食
唔明點解樓主要減得咁辛苦
每日最少cheat 一餐,但keep 住low carb
食多左做多d 運動就得
你嫌辛苦就未必長期keep 到個diet
試下將個運動量同diet 調整到唔太辛苦又減到磅
Cheat meal 唔係重點 要減肥好簡單:消耗嘅卡路里多過吸收嘅卡路里。做到嘅話你餐餐cheat meal 都冇問題。
咁嘅話clean meal 先係 cheat meal
如果有做開gym
一日萬二三步
基本上試過一星期三日 連續 韓燒 打邊爐 加 中餐飲宴
都可以無事
當然平時一定要食番乾淨啲 貼番個tdee 來食
只要攝入卡路里少於消耗
其實唔會理你食d咩落肚都係會減到磅

你一個月有一兩日爆額其實無問題
Cheat meal會有問題通常係因為日日都呃自己
日日爆quota

利申,半年減左50lbs
星期六係我嘅cheat day
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞