【求指點】 防曬霜

41 回覆
2 Like 3 Dislike
呢啲工序唔好慳
反正你day end 返到屋企都係要洗面
Allie 防囇都好用,拎黎做妝前都得唔會焗皮膚
同埋冇Anessa咁好似有層膜嗰種感覺
消委會測試有上到榜係真係防到曬
同埋佢claim係海洋友善嘅product
如果要出海玩用佢應該唔錯
日常生活推babo botanical 透明礦物防曬,百幾蚊
係物理防曬,氧化鋅20%

要曝曬就avene高效清爽防曬乳,呢款貴d就三百幾
呢款係物理化學防曬

物理防曬雖冇咁易敏感但防曬力點都差dd,所以物化防曬最好

曼秀雷敦,anessa有台灣皮膚科醫生邱品齊測試過話 防曬力一般

專櫃嘅好多係純化學,又貴又垃圾

另邱品齊醫師個blog年年有做開防曬產品測試,可以睇哂咩防曬產品好
水狀gel狀防曬最差,最易曬黑,因為太稀保護唔到皮膚

噴霧就難噴得勻
想知babo botanical
油肌岩唔岩用
同有無泛白?
佢係物理防曬,就點都搽左會泛白左同油d,要少量多次上,唔好就咁搽,要拍勻咁上,就快d吸收

之後再上粉餅或碎粉就唔會好油
Biore兒童物理防曬,biore控油防曬平過佢1半但成分一樣,氧化鋅濃度一樣17%
Chanel隻防曬都幾好用
唔會太油琳琳 又可以修飾到膚色
Sa話消委會都有推介呢一隻
收到🫡 因為我算係又油又敏感
試過Anessa 會爆瘡
用Curel so far 都算舒服
想睇吓有冇其他替代or 更清爽選擇
Allie持采防曬乳ex,唔是水凝乳款,就清爽過cruel
但佢係物化防曬,cruel 係純物理防曬
氧化鋅有18%
價錢就同cruel差不多
多謝哂你意見呀
我會去試試
韓國Aromatica 蘆薈防曬都清爽,氧化鋅有24%
正,又多個選擇
順便推
Cancer council兒童物理防曬同babo botanical 一樣氧化鋅20%
呢款質地都係同babo一樣厚身d但價錢平幾十蚊,一支百令蚊

若想搵avene平價版可買cancer council sensitive 藍色包裝,一樣tinosorb m
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞