【求指點】 防曬霜

41 回覆
2 Like 3 Dislike
曼秀雷敦SUN QAUA , 平d
ANESSA 金色樽, 貴d

小弟未用過防曬
想問邊隻好d
ANESSA
Anessa金色嗰樽防曬力好強 好岩户外活動
但相對上比較油 同偏焗 所以油肌最好唔好揀 唔係驚你好易出瘡
有冇啲冇咁油
最推薦嘅 $100樓下:

1. Bioré 藍色樽嗰支 (最抵 同埋質地好水 但就有啲酒精 正常唔會敏感 但對酒精好敏感就唔好揀)

$100樓上:

1. 台灣牌子嘉丹妮爾防曬凝乳 (水狀易推 唔怕敏感 除番港幣 cp值幾高 但就麻煩啲要網上訂運黎香港)

2. Anessa 有隻粉紅色防敏防曬 (解決左油個問題 奶狀 但係唯一一隻呢度提及嘅 會令皮膚少少白左 所以唔中意就唔好揀啦)

3. Elixir 防曬乳液 (暫時唔覺有咩壞處 除左貴啲 幾易推 搽左仲會有少少保濕感)

打左好長 希望幫到你啦

請問anessa係咪呢隻 小弟黎緊去墾丁玩都想整番枝
對對 就係佢
去玩得開心啲啊
感謝你我係食完a酸既乾性敏感肌人
咁揀防曬真係要小心啲
同埋記得做番足啲保濕
有冇啲好保濕既爽膚水推介
最近用緊 肌研極潤保濕化妝水 (hktv mall有時抵啲)幾保濕

如果好乾我推介

-Caudalie 葡萄籽SOS急救保濕精華 (嗰陣時好乾搽頭兩日會少少刺痛咁 但keep住搽就穩定好多)

-或者可以敷embryolisse 全能奇蹟保濕霜 敷完會保濕好多(呢隻就好天然 一定唔會敏感 但其餘兩隻都好少聽有人講會敏感)
感謝你呀絲打 好有心答
好少人講男士保濕
咁你使用習慣係早晚用 定 剩係夜晚用
唔好咁講 純粹係自己都鍾意研究呢啲 幫到你就好

我平時係夜晚洗完面先搽爽膚水—> (精華)—>(當面膜用嗰隻保濕霜)—>保濕cream 正常唔係好乾就可以唔使() 嗰兩步

朝早如果覺得好乾都會搽左爽膚水先搽保濕
唔太乾就噴下花水 就上保濕
好詳細 即刻買枝精華試試先
之前有抽查發現好多款防曬含有雌激素
之前唔記得消委會定日本cosme調查過,anessa係最抵又最有效防曬
貴少少用支物理防曬啦
要瀉妝水
用得防曬就要落妝 小心塞到毛孔變月球表面
Skin Aqua
有無邊隻係有亮白效果?
唔想油同焗嘅話 可以用礦物防曬粉
又唔駛落妝
好乾皮膚推介呢隻保濕mask 超級好用
點睇Curel ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞