調查:逾七成人不考慮生育

652 回覆
1049 Like 30 Dislike
第時會唔會強逼生育,唔生仔捉去坐監
有冇諗過數據呢啲嘢可以老作架
以色列生育率大過3
靠民族觀念+宗教
7成人唔生
淨返嗰3成,就算想生都未必有得生,如果佢另一半係唔想生嘅人
有錢佬可能會生,但啲小朋友可能細細個就送去外國讀書跟住移埋民,無助增加年輕人口
政府統計處d 數據係fake data
工聯會為左向政府r著數又做假問卷
幼稚園小學殺班殺校又係fake news

明既
Sad but true
全地球都升緊
韭菜大型栽培計劃
日日返老麥生存?
同埋第2點你想證明啲乜?相反嘅point嚟

香港你可以叫人阿差,冇咁嚴,所以你想講呢個係香港生育率仲低過新加坡嘅原因?
Exactly pin
香港價值觀都錯撚曬 唔想下一代學壞,淨係講教育制度都有排講.......
全球發達地區都會啦
個世界變成咁
負擔又高
唔生好正常
係腥港生仔 = 自撚私
嘩 仲勁過日本
講真 知識水平愈高既愈會更加緊慎同諗生唔生仔
唔似得以前生兒防老
香港人係點支那佬都一早打算左溝淡你地同文化毀滅你地架啦。
以色列,靠宗教

可參考美國嘅猶太人community
https://youtu.be/B190YYx-YXU
唔係唔生 唔喺香港生啫
試下立法唔生就犯黨安法,你估下有幾多即刻生

唔生仔就令出生率下降

從而令社會勞動力下降

從而令政府收入大減

從而令社會環境不穩定

從而危害國家安全
其實受高等教育人口比例高就會低生育率,因為受過高等教育嘅人好快就會發現呢個世界同社會唔係好似政府同d大人口中咁講,係靠努力上流嘅。資本主義本質上就係一個層遞式剝削機制黎。政府追求生育同人口增長其實只係為咗增加下層奴隸人數俾上層資本家同政治寡頭有更多人可以剝削,令佢哋可以積累更多財富。唔生育躺平就係對呢種資本主義剝削嘅反抗。
根本唔係樓同錢既問題
唔見外國又有呢個問題
有錢個啲唔想生完之後無錢?

你講緊咩? 有錢定義係咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞