搞咩而家香港啲舖頭問下路都要收錢!?

284 回覆
1700 Like 42 Dislike
冇禮貌一日律唔知
有禮貌就睇心情
其實大把香港人都係咁鬼煩
明明有Google map都係要貪人地方便
好正路,做過舖頭就知好多人白撞態度唔好問路,覺得老奉識答

呢個真
我試過答佢係到返工等於咩路都要識架咩?
點解你唔去詢問處問 我呢度唔係詢問處
谷鬼氣真係 又要無禮貌
有咩問題 有google map仲要問正傻仔
$10算少
真係
試過番pt俾個客問廁所係邊
但係嗰時早得滯
隔離鋪個廁所未開
答佢冇
佢15分鐘後番黎拍枱
You tell me there is no toilet?!
You just don’t want to tell me!
Xxx, right? I will report you!
後尾問返同事先知原來後面條巷有公廁
利伸條友賓賓黎,佢應該覺得我歧視佢
而家部部電話都有GPS
有地圖
地圖又有導航功能
真係要問路?
唔撚識做生意
有free traffic 就順手賣下野
仲可以做旺個場
其實你喺度噏緊乜嘢啫?
全部冇禮貌問路嘅一律答 fxxk off
入得黎就係potential customers
你自己唔識爭取機會sell野
關乜事,聽到蝗語人都燥啦,但廣東話is ok的
以前科技唔發達,問路真係好正常。DLLM今日大撚把地圖app商場app,街境鋪頭相都有埋仲要黎問路?坦白:你係6-70歲我都會答你,因諗你跟唔上個世界發展情有可原,但有時係街有啲睇落90後都走過黎問⋯我唔理你講咩話,實玩鳩你!
啱呀

支那14e巿場

全世界自己唔識爭取機會sell野

明就明 唔明就唔明 我講佐啲咩
試過返工買飯個陣
拎住個外賣俾個串柒柒阿姐問路
跟住答佢唔清楚
佢同返我講抵你成世送外賣
即刻屌佢老母 佢慢慢行走左
好大個官威
有禮貌,就算唔識都會幫佢用手機查
無禮貌,都會教佢,不過係反方向
呢個真有次經過公屋屋邨,有個阿姐問乜乜樓係邊,我話唔知喎你問下其他人或者睇路牌,佢話:你唔係住呢度嫁咩咁都唔知
我明佢喎
之前返機場
一日可以比人問路2,30次
日日咁答都幾攞命
咁你去免費幫下人手啦

唔好慷他人之慨
其實應該係大家認知有落差

我哋認為嘅係好普通嘅問路舉手之勞,應該係好有禮貌個種

佢叫都要收錢,應該係又多人又好撚冇禮貌,嗰種仆街廢老feel

我哋嘅認知[啊唔好意思啊請問邊度邊度點去?。。。啊唔該晒唔該晒]

廢老[喂呢度點去啊?…即係點呀?…你可唔可以講清楚啲?唉,你都唔識嘅,唔識你就唔好話自己知呀嘛!
其實唔止一兩秒咁簡單
以前細個返pt 成日俾人問路
試過好多次話唔識就俾人鬧
你諗下一日俾人無啦啦鬧幾次 有咩禮儀可言
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞