搞咩而家香港啲舖頭問下路都要收錢!?

284 回覆
1700 Like 42 Dislike
因為遊客太多
入親去10個8個問路掛
曾經西鐵站某店
都貼左類似告示

主因係指示不清
好多都直接走左去 答都ON9
按照商品說明條例
佢當眼處列出服務同收費

問路就要付費
答唔到自然唔駛比錢

佢如果要比返錢你
咁你要先付費,答唔到先退款

如果你認為佢答唔到
令你有任何損失

你可以先向消委會投訴
再民事訴訟取回合理權益
呢種好似係特種乞衣嚟
之前喺大西北都有人話有支那人嚟問路去機場又攞現金搭車
但身上背囊都唔多隻
唔畀錢又情緒勒索話同胞乜乜乜
用簡體
話知佢咩文化,佢唔入鄉隨俗 != 我要遷就返佢
呢啲唔係我嘅義務
我會叫佢去警署借,腥奸煎叉咁好
尤其呢排係咪話開咩「兩會」?周街都係三萬,咁應該重方便,唔洗突登搵

N 年前喺羅湖深圳嗰邊關口都試過俾呢啲大劣人借問路為名,實質借錢,我即刻指住一街都係嘅城管、公安,叫佢哋搵城管幫手,跟住我話「一係我去叫城管過嚟都得,反正我都係等緊人好得閒」,佢哋即刻敗走
實得架,你咪去課金試下,心動不如行動
好客之道
呢個有趣
巴打當時點答佢?
用正體字有冇問題架?
展示對象應該睇唔明喎
簡單啲,寫「謝絕問路」就得啦!
我體諒舖頭生意難做,只係間舖嘅文字寫得太挑釁啫。
所以支那人係弱智,咁多地圖app都唔識用
其實我都唔係好明,大城巿實上到網咁滯.....旅行都係用google map架啦。其實有咩難度......
通關後先出現,係人都知用嚟應付某強大國家人民
我一邊答佢樓下 一邊又on99咁放番大個地圖搵番個蠟像館出黎
強國人問路又無禮貌又麻煩
唔屌柒佢都偷笑啦
俾人問到嬲 問咩地方 次次都搵著佢呢
勸店主快啲摵走張notice違背咗你好香港
google map唔係好難用姐今時今日真係冇乜需要問路
巴打都係一個好人嚟
冇做過零售你唔會明,日鳩日啲撚樣態度又差又老馮,收緊人地錢都要你答左佢先但又冇幫襯
係 好多人未體會過
人手又唔多
一個人做幾樣野 有時賣緊野比客 無啦啦有個人行埋黎問路問廁所
有時話唔識 又會 細細聲話 都唔知係咪扮唔識唔想答
一係就直接比人罵 你係到做點會唔識旁邊有咩
到有時真係比較清閒 答到人既
10個有9個都會聽完即走 唔該都唔會有聲
有時已經好心 忙緊都會手指比佢方向 但一指完就大獲
佢要你答到最清楚既位置
無論後生同中年到老年 都一鳩樣
老年就話唔識GOOGLE MAP 後生個批係咪連上網搵都懶
幫你係人情, 但幫完好多人唔該都冇聲
唔幫你/幫唔到你係道理, 但有好多仆街好似你呢啲當人哋幫手係應份, 做唔到仲要鬧人
可能寫過, 但冇人理, 仲係入去問, 指完佢睇「謝絕問路」仲要鬧返舖頭轉頭, 咪升級張告示, 你一問就要磅水
而且就咁寫「謝絕問路」都冇人討論, 有冇寫過都冇人知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞