迪士尼公主學術研究

118 回覆
44 Like 8 Dislike
花木蘭有人埋單
愛麗絲冇人埋單
阿蛇做野唔洗你教
阿蛇話條死臭西係公主就係公主, 臭西公主
咁又唔洗太激動嘅
同埋Frozen太搵錢
特登開咗個新Brand
佢兩個歸咗入Frozen個Brand
多謝提供資料
所以任佢講😖😖
因為要Chinese market
之前睇過木蘭係蒙古貴族嘅一個姓氏
木蘭辭入面又叫天子做可汗
所以木蘭應該係蒙古人
迪士尼最初將木蘭看成受壓迫的中國婦女,最終和一位英國王子私奔到歐洲。然而,導演東尼·班克羅夫特(英語:Tony Bancroft)受到自己女兒們的幸福啟發,希望將木蘭打造一位獨特的迪士尼女角色,即性格剛強獨立,不由男性角色主宰命運。因此,木蘭和李翔上尉(英語:Li Shang (Mulan character))的關係被降級為次要情節(英語:subplot),同時木蘭的勇氣和力量得到強調,保證她是自己故事中的英雄。木蘭的監督動畫師馬克·海恩(英語:Mark Henn)故意將角色設計得沒有之前的公主那樣的女性化。

From Wiki
有學者都曾經指出佢係
星球大戰Leia俾迪士尼買咗之後都無撚啦啦變咗公主
所以公主嘅身份根本無一個明確嘅標準同準則
暫時嚟講所有公主都係有閪
呢個係比較明確嘅標準嚟

遲o的應該會打破喇
愛麗絲點會係公主?
王子個女人點解係公主😂😂

英文o黎講

皇帝個女, 係princess
王子個老婆, 都係princess (e.g. princess diana)

咁princess譯中文, 就係公主
所以皇帝個女同王子老婆都譯成"公主"
愛麗絲
Alice 8 《魔境夢遊》 1951年 英國 無 否 在該出演作品上映不久後,愛麗絲即於各個迪士尼公主的商品、企劃中串場,因而被觀眾認定為加冕的有力候選之一。但另有一部分觀眾以愛麗絲『過於年輕』及『風格不符』等原因抵制其的加入,而迪士尼最後也廢棄加冕計劃。

wiki有講
佢本身已經係Alderaan嘅公主 Princess Leia
但宜家好多人都當佢喺公主
而佢根本就唔係
呢個本身應該真係公主
你都有啲道理
呢個問題
我一直都好有疑問
大家身邊有冇啲鐘意愛麗絲嘅朋友都認為佢係公主?
希望可以吸引多啲人入嚟討論下
愛麗絲都真人化電影,都唔當公主?
so sad
我只係知白雪公主有閪 聽七個小矮人講嘅
其他都唔知有無
至少 Disney商品同公開上都無當佢係公主
大家平時出街有時候都會見到盲盒
尤其係Princess Collection系列
從來都唔會有愛麗絲嘅出現

https://media.karousell.com/media/photos/products/2021/8/22/pop_mart_disney_princess____1629654524_e01f09b3_progressive
終於有人問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞