迪士尼公主學術研究

118 回覆
44 Like 8 Dislike
https://res.klook.com/image/upload/v1625108750/n0y2npojz4m8twmhcgwx.jpg

上面呢啲都係大家公認嘅公主

但我唔係好明花木蘭點解都會歸納做其中一個公主?

反而好多人都以為係公主嘅愛麗絲就唔係

https://ilovepainting.com.tw/uploads/products/267/9509963376ecbbc5c9aadf939e1eac19.jpg

真係好想Send Email去迪士尼問吓
既然咁想send
點解唔send

覺得真係會答你
王子個女人點解係公主😂😂
灰姑娘點解係公主😂😂😂
公主係一個brand 唔一定要係公主
因為女朋友成日都覺得愛麗絲係公主
但迪士尼嘅公主產品又無佢份
基於科學嘅原則
我無辦法認同佢係公主
花木蘭都係代父從軍
最多都係一個普通人家嘅女子
完全無公主嘅元素

From Wiki
原作沒提到故事主角木蘭姓花。明代文學家徐渭將《木蘭辭》改編為《雌木蘭替父從軍》;女主角在劇中自稱「妾身姓花名木蘭,祖上在西漢時,以六郡良家子,世住河北魏郡。吾父名弧字桑之,平生好武能文,舊時也做一個有名的千夫長」;自此,木蘭的父親叫花弧,姐姐叫花木蓮,弟弟叫花雄,母親是花袁氏。《隋唐演義》記載花木蘭有一妹名花又蘭,與竇線娘義結金蘭。
可以諗諗🤔️
啦~你又提出咗一個新觀點
唔通公主只係真係一個品牌
而無需要考究人物嘅設定同身份角色?
同高達一樣
官方話佢係高達就係高達
如果真係咁
我覺得都幾求其下
有好多人真係信
我覺得你可以send 花木蘭公主裙都冇條
呢個可能真喺唯一答案
同大家講句唔好意思先
呢兩個問題我一直都好想知答案
並唔係因為無聊而開
所以我決定開個Post 討論
花木蘭被歸納為其中一位公主,是因為她在戰鬥中表現出色,成功地保護了國家和皇室的利益。她的勇敢和忠誠感動了皇帝和其他高級官員,因此被任命為公主,以表彰她的功績。此外,花木蘭的家族也是一個顯赫的家族,這也可能在她被選為公主中起了一定的作用。
其實大個咗真係會諗點解某啲角色會係公主
例如Belle 明明只係個平民,嫁咗個有錢人之後就變咗做公主
https://www.storm.mg/lifestyle/311622?mode=whole

有編文章大家可以參考一下
老闆話你係啦就係啦
「迪士尼的公主」vs 「迪士尼公主(註冊商標)」

在此,要分清楚「迪士尼的公主」與 「迪士尼公主(註冊商標)」的分別。「迪士尼公主(註冊商標)」是迪士尼從其角色中選出來「加冕」的一群角色,並不包括所有迪士尼旗下作品中有公主頭銜的角色。

因此,一個角色可以同時是「迪士尼的公主」及「迪士尼公主(註冊商標)」,例如白雪;也可以是「迪士尼的公主」但不是「迪士尼公主(註冊商標)」,例如《大力士》中的 Megara、《獅子王》中的 Nala、《小公主蘇菲亞》中的蘇菲亞、開首圖片中《無敵破壞王》中的 Vanellope,現時更可包括《星球大戰》中的 Leia。

原文網址: 木蘭非皇室成員也是迪士尼公主 要加冕除了受歡迎仍要有一條件 | 香港01 https://www.hk01.com/article/522701?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
Let it go果2條友又係唔係公主?
Elsa 本身都唔係公主
根據時間線同定位
佢係女皇
因為中方代表既要打倒帝制,又要同公主們平起平坐
星球大戰Leia俾迪士尼買咗之後都無撚啦啦變咗公主
所以公主嘅身份根本無一個明確嘅標準同準則
暫時嚟講所有公主都係有閪嘅
呢個係比較明確嘅標準嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞