淺中深焙咖啡豆討論區

35 回覆
4 Like 2 Dislike
見無人開,開翻個講咖啡豆,淺中深都講下
香港主流都係玩精品,講下淺中焙為主
一講深焙就係講拉花
反而無人討論飲開咩深焙做espresso
我自己有買過Peet's/ Fuel/ Return
唔知有無人可以介紹下香港邊度有靚ge深焙豆呢
深焙真係少人討論

不過宜家比賽豆靚豆精品都全部係中淺焙
始終深焙會無左佢最出色既 優雅細緻風味
Roastwork
深焙淨係飲印尼
但其實深焙個上下落差都可以好大分別
例如呢
一定唔夠淺焙既差別大
我覺得espresso 中焙好飲過深焙
有層次好多
咁當然啦 咁有冇心水分享下
咁你飲開咩牌子 推薦下
好撚中意飲手沖深焙 有冇ching有正嘅深焙豆推介
中美啲朱古力味
咁多個留言都係講淺中深焙有乜好同唔好
得兩個巴打有拋個品牌比大家睇下
仲有無人講下牌子
剩係講手沖正 深焙濃
新手入唔到坑
牌咩子
講邊間精品咖啡店炒啦

好多架喎
睇你邊區方便
宜家都愈來愈多鋪有做手沖
是但啦咩都好
但都無人講,你講下先?
曼特寧G1
水洗日曬都好撚正
得個磨豆機,想問下就咁加奶好唔好飲
印尼蘇門答臘林東曼特寧

深烘焙

乾香:甜香料、奶油香、藥草香、油脂香

濕香:黑糖、焦糖甜味、甘草甜香

啜吸:Body的油脂感很濃郁回甘與藥草香的苦甜味明顯,餘味的焦糖甜感持續甚久,還有黑巧克力、橙皮、梨子等特性,幾乎是沒有酸質的咖啡,味道乾淨雜味少,厚重的奶油口感及香氣讓不少人愛上他。

係咪哩隻?上次買左
冇錯,做soe 手沖都好正
乾香: 咖喱屎味
我講中淺焙啦
因為精品啡鋪好少做深焙
好飲既深焙唔易搵

Knockbox
Craft
Studio Caffeine
Black Sugar
Barista Jam
Monochrome / Red Meow Coffee
墨鳳凰
Accro
Urban
Not One Less Coffee

是但數自己有做烘焙都好多
其實仲有好多無數到

所以真係睇你邊區
自己9烘Bali Danau Batur A冲latte,成日都大細粒唔一致係點解烘到咁合唔合格歡迎大家指導吓

淺色唔知道係你烘焙問題定 Quaker
脫水好似有少少唔夠?

但再確實飲過先下到定論
因為唔知你咩豆,生豆質素去到邊
豆係Bali Danau Batur A唔會太靚都係cheap嘢今次專登烘得淺啲玩吓,大約1st crack初中段就出爐了。話脫水唔夠係咪因為見到縐皮?咁應該前段加大火啲谷一谷佢?定係再收細火拖長啲前段?
因為有唔同咖啡豆種喺lot嘢入面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞