心目中香港人最神秘既奇案

38 回覆
13 Like 10 Dislike
(1)Hello Kitty 案
一、第一個女警發現冇可疑並跨過人頭,第二年燒炭亡
二、一個13歲女童不停夢到人頭先揭發事件
三、Hello Kitty 證物到過既地方燈光都會閃爍
四、被告在法庭上看到的女性,全部都是死者模樣
五、發生兇案的大廈陸續發生不尋常事件

(2)藍可兒案
一、一個女仔入住非常邪、有連環兇殺案既酒店
二、Lift內外同人溝通,做出怪異動作
三、CCTV唔完整
四、未發現死者時,塔羅已經占中左佢已死去,並週圍有水
五、酒店有客人飲用到怪水
六、酒店頂樓是上鎖的,一個人冇可能自己上到去而避過安全門而警鐘不響,更冇可能爬到上去,何況自己打開水塔蓋
七、死者冇著衫

今次呢單大埔烹屍案仲有好多疑點,唔知可唔可以並列頭3大奇案
冇2019
紙盒藏屍案?有啲人話歐陽炳強係無辜

此案是香港首宗沒有動機、沒有人證、沒有吻合指模,只利用環境證供科學鑒證所取的證供而定罪的謀殺案。辯方律師胡鴻烈認為所得的環境證供及科學鑑證証據未能完全肯定歐陽炳強有殺人,並提出十大疑點,如269條纖維中只有7條與被告吻合、沒有殺人動機等。惟處理事件的「光頭神探」總督察貝亞在法庭判案時便指出「光線只有一條不能照亮,但若有很多條聚集起來便能」,意思是指出縱使疑點中所指歐陽炳強並非唯一有可能的犯案人物,但在眾多強而有力的環境證供一環連接一環下,形成一組可靠的證供鍊,歐陽炳強便難逃法網。
新加坡兄弟命案
Hello Kitty 案 禁邪架
呢單都邪,但講緊香港人
都市傳說算唔算
有得水落石出?

唔算,咁不如講嘉里大廈
冇徐步高?
點解李家超會講啜你個波
呢兩單同 李旺陽一樣, 有咩疑點??

大家心中都知咩事, 只係無人敢講姐
wiki叫伊利莎伯大廈花槽藏雙屍命案
呢個而家睇返好流
佢唔係係入面同人吹水果陣認左咩
佢吹水認同佢上庭認
證據到底有無力 係兩回事
以前呢啲案都係咁
有單陳欣健處理既謀殺案都係
其實佢都冇認到
當時大概係d人同佢吹水 問佢點棄屍
佢類似係講咗句 “咁重 點搬呀?”
d人就唔知點解將件事放大左
講到佢私下認左自己殺人

我好多年前花家姐個節目講
不嬲都係咁
因為新聞報道出嚟嘅嘢有限
個個睇完就會加以ff更多情節
我自己係偏向信佢冇做
嗰個年頭迫人認罪好常見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞