嚟跟去外國, 想學下影星

60 回覆
1 Like 12 Dislike
特別既地方係?
高 ISO =/= 高 noise
高 ISO --> 低 dynamic range
少光(細光圈 + 短曝光時間)--> 高 noise
ref: https://www.youtube.com/watch?v=2jkf31w7fwU&ab_channel=Tony%26ChelseaNorthrup

建議用相機read noise相對較低的 iso:
https://www.photonstophotos.net/Charts/RN_e.htm
ref: https://www.youtube.com/watch?v=pXcRKoxTPVg&t=346s

鏡頭係最重要
影大景,最好揀支鏡少Coma同astigmatism
最好光圈夠大 (f number < 2),減低exposure time

Light pollution map:
https://www.lightpollutionmap.info/#zoom=2.21&lat=14.7512&lon=82.4815&layers=B0FFFFFFFTFFFFFFFFFFF
Class 3 或以下會更好
https://astrobackyard.com/wp-content/uploads/2021/04/light-pollution-bortle-scale.jpg
Automatic tracking of celestial bodies without an equatorial device
By mounting the optional GPS unit, the PENTAX KF provides an automatic tracking function in astronomical photography. The camera calculates the movement of celestial bodies based on GPS data obtained by the unit, then shifts its image sensor in synchronization with their movement. As the result, celestial bodies are capture as beautiful point images without any streaking effects, even with extended exposures.
2手Sony A7 2. 4000有找
2手 wide 鏡。 恆定光圈。 4000帶找
加支腳架

2手野dc發燒買
師兄 我睇iso to noise 個網 見好多呢個post提既機都唔見 係因為太cheap定香港同國際機款唔同
邊幾部?個網其實算好齊。
如果你部機冇,而你知塊sensor係邊塊,可以喺個網到搵一部一樣sensor嘅機睇下
canon t7 sony A7 我都搵唔到
同埋咁講既話 我係咪可以係個網到搵read noise iso ratio 好啲既camera 再搵到啱價就可以入手 仲有冇其他野要留意
Read noise只係factor之一,更重要係個system有冇適合得來平嘅鏡。通常有限資金之下,大半嘅投資應該喺返鏡到。

10k其實唔算多,但你如果搵返DSLR二手機+鏡,選擇應該幾廣。不過我唔熟DSLR,所以要留返俾其他師兄去推篇。你可以search下啲影星嘅相,望下其他人用咩機多。Reddit哩方面應該好多example。
內置追星儀
Canon T7 = EOS 2000D
Sony A7MK1 = Sony ILCE-7_14

另外,你冇提過你想影邊種,但影星其實大概分兩類:
Milky Way同Deep-sky Astrophotography

前者要用大光圈快鏡,因為你通常會影埋陸地上嘅景物,曝光時間唔可以太長(除非你後製stack圖),否則會拉長左啲星。

後者通常要用300mm以上focal length嘅tele lens,甚至係telescope。光圈唔重要,因為你會影好多張相,或者好似上面師兄咁用star tracker/Mount去令部相機追住個星體來長曝。用star tracker去長曝會容易過你自己手動影一百張相好多,不過你冇budget就要咁玩(詳情可以參考Nebula Photo個YouTube channel,有條片佢係咁影Andromeda。)

初學,我好建議你唔好買器材住,睇多啲資料,理解左自己想影咩先,否則好容易買錯相機。不妨睇下有關攝影嘅基本教學,加拿大嘅YouTuber Simon內容雖然簡單,但佢啲片簡明扼要,好適合初學者睇。例如哩條關於Milky way嘅片:https://youtu.be/hz0fcW7rcpg
最緊要其實係個腳架
儲錢買張靚機票去遠啲然後用iphone影算啦
而家會係Lanscape astrophotography. 都睇咗唔少既channel for beginner啊, so far 既summary都係相機就冇大所謂 但又個個都有唔同recommend既model 鏡就 f/2.8 or wider, ~35mm 所以我approach都係買呢啲basic 既先 到時一到玩一到學好似先真係易學到野 起碼啲野我轉咗我真係睇到有咩分別先 唔係紙上談兵
器材我而家打算買Canon EOS 6D, 鏡 35mm f/1.4
師兄 我title 已經係話我嚟緊會去外國
咁呢個就必需啦

去瑞士咁岩係酒店露台鳩落腳駕影,但唔知點影d 銀河出黎
Matterhorn?
首先睇山的一面好光 估計影相時月亮唔係滿都差唔到幾多
月亮越大 其他星就越暗越難影
但如果新月先影 你個前景就會好暗
呢個平衡就自己搵

另外可能方向唔啱季節唔啱天氣唔啱

簡單嚟講最好Crescent moon
天氣好乾燥
對住南面
同埋夏天影最好 (銀河中心唔係全年可見)
35mm有D唔夠
20咗右就好D
但呢個係 會俾我影到闊啲相 仲有啲咩分別
簡單嚟講可以比你Shutter speed 耐D
full frame嚟講
35mm 如果用500 rule 大概14秒
20mm 就可以上到25秒

有D人更加係用400 rule
如果用NPF rule 仲更慢D (考慮埋相機有幾多像素)

所以簡要嚟講 鏡頭越廣越好
光圈越大越好
係啊,馬特洪峰

收到,岩岩一月影架咋
呢套嘢幾錢?可唔可以介紹一下?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞