嚟跟去外國, 想學下影星

60 回覆
1 Like 12 Dislike
想買定啲架生, 過到去就開始玩下, 但冇乜頭緒點開始入手好, 暫時睇到amazon canon t7 $399美金 但香港好似買唔到, 本身都想就咁係香港買到部二手既嚟玩下
加埋lens 嗰啲筆直8k-10k 有冇介紹
iphone 14
已經有 想upgrade
Canon EF 35mm f/1.4L II USM
Sony a6400 + Tamron 11-20mm/2.8
部camera 可以買邊部
10K 筆直影星
T7 3000
Sigma 35mm F1.4 7000
你都無咩其他可以選擇
就咁影星空唔一定要好貴器材大光圈手動快門曝光15-30秒都已經有嘢睇
師兄有冇推介 因為其實我睇咁多channel都有唔同介紹
反而要搵個小過污染嘅地方,先係麻煩
我去到外國, 相信唔係問題既
機身真係冇所謂,Canon Nikon Olympus sony 一樣,大把人做到好嘢

反而影銀河最好用廣角鏡 嗰影星體 就要長焦,加埋赤道儀比較麻煩
都唔一定㗎市中心同埋郊區都可以差好遠

Olympus Pen F
Nikon D810A
我入門都唔太介意二手野 鏡頭4k 野好似買到, 反而想知既係鏡頭係咪最重要, 相機入門級T7已經夠做
如果想影一大片星空 真係求其一部機都得
最難係搵地點 天氣 同埋避開月光

曝光時間有叫做rule of 600, 600/焦距
例如 600/28 = 最多20秒左右就會有星軌

想突破呢個限制 可以影幾十張 後製疊埋 或者買個rotator 就 1xxx 不等
ASP-C焦距 x1.5
用樓上600 RULE
600/ 35(1.5) = 11秒
咁係呢個時間幫到你既就係大光圈

(當然你過左個秒數幾秒
再出細SIZE啲張相
係睇唔到星軌)
富士山上9影 18mm F2.8
概念圖
F3.5
我用短啲焦距係咪就可以曝光耐啲而較低iso 張相就會清啲, 但同個天會好遠 我有冇理解錯
另外 師兄們點睇DwarfII 395USD 我寶係主要影星既話抵唔抵買?
相機冇咩所謂
鏡頭就大光圈廣角 手動鏡好平可以考慮
Nokton 35mm f1.2 $4080 點解仲會平過f1.4
影星一定係pentax
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞