轉數快入錯銀行可以點做?

153 回覆
3 Like 180 Dislike
去分行啦,呢間鳩屎銀行phone banking 都無,activate 提款卡都要落分行
我試過收到唔識既人錢,六十幾蚊
打去銀行話唔叫但洗理
要等過數果個問我拎
但好似一直都無發生
我又要轉畀我!
銀行會聯絡對方,再寄信俾佢確認
對方可以堅持唔還
同一間銀行可能冇問題
不過都係要睇佢地點處可能個system冇分開處理 會照收到錢

如果真係用對埋個銀行號碼 有機會過一段時間reject咗 比返錢你

如果你搵中國銀行 有8個number 全部都係同名
應該會彈
PTGF 入錢?
Fps 唔係轉數時候有顯示名: Cxxx Txx Mxx 咁樣

Ps: 你識上連登求救,而唔直接問銀行,抵你轉錯數
一間ocbc wing hang bank , 另一間 ocbc bank 個銀行名都唔同。
兩個code 係因為永亨之前收購左一個細行,舊account 要support 返,通常開新account 只會用其中一個code
間公司冇電話號碼㗎佢淨係提供左公司名,咩銀行同埋戶口Number。所以唔會顯示到名
試過啦 傳錯錢 最後出哂信都冇 以後出支票
可能銀行職員自己做錯野先打來
不過算啦, 都唔係自己錢
係入錯唔俾追返就唔公平
60蚊冇人追掛,浪費時間
話你知9成都拎唔返架啦
之前好多人試過入錯數,銀行只會叫你填form -> 等半年 -> 銀行打電話/電郵去對方話有人入錯數俾佢,可唔可以轉返D錢俾人,對方可以唔理無後果,就算報警都唔受理,會話呢D唔係刑事,你只可以自己民事追討,仲會屌返你轉頭話係你自己入錯錢俾人唔關人事,成件事可以拖足一年都拎唔返。

利申:
會退返 驚筆錢會唔見咩
但你用咗可以拉你
利申: 空白
入錯落你戶口 你有權唔比番佢
佢應該有兩個戶口
兩個都係佢
打錯號碼
Ac no. 無錯,bank code錯,應該會入唔到喎。
如果對家銀行同你銀行一樣,佢地技術上係可以扣起你既錢,不過合唔合法就另計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞